Ντοκιμαντέρ

Αναπόσπαστο κομμάτι των εκδόσεων του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. αποτελεί η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ.Η ενδελεχής και συστηματική επιστημονική έρευνα σε συνδυασμό με την απαιτούμενη τεχνογνωσία, συμβάλλουν στην παραγωγή ντοκιμαντέρ αναγνωρισμένης αξίας με σημαντικές διακρίσεις.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ το Μάιο του απενεμήθη Εύφημος Μνεία από τον «ΑΓΩΝ» στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου.

Τον Φεβρουάριο του 2011 ολοκληρώθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Η Σιωπηλή Σχολή-Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης" και η παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε στην Πόλη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στις 28/2/2011 παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Α', ενώ η πανελλήνια πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011 (4/4/2011) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Μάρτιο του 2013 ολοκληρώθηκαν δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ίμβρος-Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης", σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου - Πάνου Αγγελόπουλου, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη πάνω σε ποίηση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου και τραγούδι από τον Γιώργο Νταλάρα και το Zülfü Livaneli. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση των δύο αυτών ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε την 11/3/2013 στο Κολλέγιο Αθηνών παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων.

Τον Οκτώβριο του 2015 ολοκληρώθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο", σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και Άγγελου Κοβότσου, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, τραγούδι Γιώργου Νταλάρα, αφήγηση Νένας Μεντή και Γιώργου Κέντρου. Η εικαστική επιμέλεια ήταν του Παύλου Χαμπίδη. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε την 15/11/2015 στο Πολεμικό Μουσείο με προσέλευση περίπου 2,500 φίλων του ΙΔΙΣΜΕ.

Στην άκρη του Αιγαίου ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Ιστορικό ντοκιμαντέρ με θέμα το ακριτικό Καστελλόριζο. Συμπεριλαμβάνεται και το soundtrack του ντοκιμαντέρ

ΙΜΒΡΟΣ-ΤΕΝΕΔΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ

Το Soundtrack του ομώνυμου Ντοκιμαντέρ

Στην Εξορία

Η εμπειρία του Ρωμιού Κ. Κιουρκτσόγλου στα εργατικά τάγματα του 1943 στην Τουρκία μέσα από το ημερολόγιό του.

Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ βασισμένο στο Χρονικό των Δέκα Ημερών της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη.