Τα Νέα του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ

Στην Εξορία, Ερζουρούμ-Άσκαλε 1943: Μηνιαίο αφιέρωμα Μαρτίου

Στην Εξορία, Ερζουρούμ-Άσκαλε 1943: Μηνιαίο αφιέρωμα Μαρτίου

Στην Εξορία, Ερζουρούμ-Άσκαλε 1943

Αγαπητοί μας φίλοι,

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. καθιερώνει το Μηνιαίο Αφιέρωμα σε εκδόσεις και παραγωγές του, με ειδικές προσφορές!

Ο μήνας Μάρτιος είναι αφιερωμένος στην έκδοση "Στην Εξορία, Ερζουρούμ-Άσκαλε 1943", το χειρόγραφο ημερολόγιο του Ρωμιού Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου από τα Τάγματα Εργασίας του 1943, καθώς και στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ

Το βιβλίο:

Τον Νοέμβριο του 1942 η τουρκική κυβέρνηση των Ινονού-Σαράτσογλου επέβαλλε ένα δυσβάσταχτο κεφαλικό φόρο, το Βαρλίκι (φόρος περιουσίας) με κραυγαλέα μεροληπτικότητα σε βάρος του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας. Όσοι δεν κατάφεραν να καταβάλουν αυτόν τον φόρο περιουσίας οδηγούνται στα εργατικά τάγματα στην ενδοχώρα της Τουρκίας (Ερζουρούμ). Ένας απ' αυτούς, ο Κωνσταντίνος Κιουρκτσόγλου στο χειρόγραφο ημερολόγιό του που διασώθηκε, περιγράφει με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των υπόχρεων του φόρου περιουσίας στην εξορία. Η συγκλονιστική του μαρτυρία παρουσιάζει τις διαστάσεις αυτής της οδυνηρής εμπειρίας και φέρνει στο φως μια άγνωστη πτυχή της πρόσφατης ιστορίας μας.

Το ντοκιμαντέρ:

Το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. "Στην Εξορία, Ερζουρούμ - Άσκαλε 1943" είναι βασισμένο στο ημερολόγιο του Κιουρκτσόγλου. Η σκηνοθεσία είναι της Καλλιόπης Λεγάκη και η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

Το έργο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ το Μάιο του απενεμήθη Εύφημος Μνεία από τον «ΑΓΩΝ» στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου.

Ειδική προσφορά:

Μόνο για τον μήνα Μάρτιο, το βιβλίο και το DVD πωλούνται με 35% έκπτωση.

"Στην Εξορία" βιβλίο: 10€ εδώ.


"Στην Εξορία" DVD: 10€ εδώ.

Τιμή πακέτου: 15€

Παραγγελίες μπορούν να πραγματοποιηθούν τηλεφωνικά (210-6669131 & 140) ή από την ιστοσελίδα του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. www.idisme.gr με αποστολή στο χώρο σας.

05.03.2019