Εκδήλωση Μνήμης Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης, σας προσκαλεί σε μια μοναδική μουσικοποιητική βραδιά στις 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, στον πανεμορφο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων «Μίκης Θεοδωράκης».

Θα προβληθεί η τελευταία παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προηγηθούν της προβολής: 

Ζωντανή εκτέλεση της πρωτότυπης μουσικής του ντοκιμαντέρ από τον Γιώργο Παπαχριστούδη & κουιντέτο εγχόρδων.

Απαγγελία Γιώργου Κέντρου ( Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου του Στ. ΔΟΥΚΑ).

Στο τραγούδι η Φωτεινή Δάρρα που θα ερμηνεύσει το τραγούδι των τίτλων αρχής και τέλους καθώς και άλλα μικρασιάτικα τραγούδια.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.