Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού - «ΙΜΒΡΟΣ - ΤΕΝΕΔΟΣ: ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ» - 11.03.2013

Σχετικά με την εκδήλωση

Τη  Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013,  το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών παρουσίασε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της ΟΥΝΕΣΚΟ

σε παγκόσμια πρώτη, τα δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, με τίτλο:

«ΙΜΒΡΟΣ - ΤΕΝΕΔΟΣ: ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ»

Στην εκδήλωση εκτέθηκαν οι υδατογραφίες της Ίμβρου και Τενέδου, του Παύλου Χαμπίδη.

Φίλοι του Ιδρύματος από την Ορεστιάδα, την Πάτρα, τη Ρόδο, τη Δράμα, την Καρδίτσα, το Βόλο, την Ίμβρο, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη κατέκλυσαν την αίθουσα του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών.

Βλέποντας την αθρόα προσέλευση του κοινού -πάνω από 2500 άτομα- η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος κ. Ειρήνη Σαρίογλου, μόλις ανέβηκε στο βήμα, υποσχέθηκε εν μέσω επαναλαμβανόμενων χειροκροτημάτων, πως η επόμενη εκδήλωση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο!

Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν καταλλήλως η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος , ο Ίμβριος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, η κυβέρνηση διά του Αν. Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα,  το Γ.Ε.Σ., το Πολεμικό Μουσείο, σύλλογοι και φορείς.

Την εκδήλωση συντόνισε άριστα η παραγωγός κ. Ζέλια Σταύρου, η οποία με σεβασμό και συγκίνηση ανέγνωσε το Πατριαρχικό Μήνυμα που απέστειλε ο Πατριάρχης για την εκδήλωση.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ -πλαισιωμένη από τον συνθέτη της μουσικής των ντοκιμαντέρ κ. Ανδρέα Κατσιγιάννη, υπό την διεύθυνση του πιανίστα κ. Γιώργου Παπαχριστούδη, εκτέλεσε τραγούδια από το ομώνυμο cd-  μάγεψε το κοινό, μεταφέροντάς μας νοερά τον πόνο και τα πάθια των δυο αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος, η ιστορικός κ. Μαρία Κωνσταντοπούλου καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος,  με τη γνωστή γλαφυρότητα και ρητορική δεινότητά του, προσέγγισε ιστορικά το δράμα των δυο πολύπαθων νησιών, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Η κ. Ειρήνη Σαρίογλου έκλεισε την βραδιά   με τους στίχους της  Ιμβρίας γερόντισσας

ΜΑΣ ΦΡΑΞΑΝΕ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΑ

ΗΛΘΑΝΕ ΩΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΠΕΛΠΙΣΤΗΚΑΜΕ

ΟΛΟΙ, ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ

ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΗ ΦΡΙΚΤΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΤΗ ΖΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ!