Τα Νέα του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ

Παρουσιάσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου & Προσφορά Ιανουαρίου

Παρουσιάσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου & Προσφορά Ιανουαρίου

10.01.2020

Αγαπητοί μας φίλοι,

Καλή Χρονιά!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» , ταξιδεύει στην Κομοτηνή στις 10-11 Ιανουαρίου 2020, ύστερα από πρόσκληση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής για να προβάλει τις βραβευμένες ταινίες του.

Θα προβληθούν οι ταινίες:

Παρασκευή 10.01.2020, στις 20.00 :

The Silence of Others (Almudena Carracedo & Robert Bahar, Ισπανία, ΗΠΑ 2018)

& Time to Leave (Orhan Tekeoglu, Τουρκία 2019)

Σάββατο 11.01.2020, στις 20.00:

Heart of Stone (Claire Billet & Olivier Jobard, Γαλλία 2019)

& Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο (Ειρήνη Σαρίογλου & Άγγελος Κοβότσος, Ελλάδα )

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού(ΥΠΕΞ), της Πρεσβείας της Αυστραλίας, της Πρεσβείας της Αμερικής, της Πρεσβείας του Ισραήλ και του Δήμου Μεγίστης.

Είσοδος ελεύθερη!

**********************************************************************************************************

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών παρουσιάζει:

• Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18.00, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τρίπολης, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ 2019), σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και ιστορική επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης.

• Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:00, σε συνεργασία με τον ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης & το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης "ΙΩΝΙΑ", τα ιστορικά ντοκιμαντέρ "Ίμβρος-Τένεδος: της Μνήμης και της Λήθης" σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου - Πάνου Αγγελόπουλου και πρωτότυπη μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, Λυκόβρυση Πεύκη

• Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης & το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Η Ανατολή Έδυσε" σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και ιστορική επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου στην Καπναποθήκη "Π" Καπνεργατών 9, Ξάνθη

• Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης & το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Ίμβρος: της μνήμης και της λήθης" σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου - Πάνου Αγγελόπουλου και πρωτότυπη μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη στην Καπναποθήκη "Π" Καπνεργατών 9, Ξάνθη 671 00

• Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 ώρα 09:00, σε συνεργασία με το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη» σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, πρωτότυπη μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα και επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου. Στο πλαίσιο της προβολής θα πραγματοποιηθεί το Εναλλακτικό Μάθημα Ιστορίας για τους μαθητές των σχολείων, με εισηγήτρια την Γ.Γ. του ΙΔΙΣΜΕ και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου.

• Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18.00, σε συνεργασία με την «Μαγνήτων Κιβωτός» το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Ίμβρος: της Μνήμης και της Λήθης" σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου - Πάνου Αγγελόπουλου και πρωτότυπη μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη

**********************************************************************************************************

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών συμμετέχει:

• Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, στο διάστημα 12.00- 14.30 στην επιμορφωτική δράση με θέμα τη διδακτική της ιστορίας και τη χρήση πηγών, με διάλεξη της Ειρήνης Σαρίογλου, ΓΓ του ΙΔΙΣΜΕ και Επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Πόλης. Πιο συγκεκριμένα, η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο 1ο ΓΕΛ Χαλανδρίου.

• Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, στο Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα που διοργανώνει το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης και Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η ΓΓ του ΙΔΙΣΜΕ και Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Πόλης, Ειρήνη Σαρίογλου θα παραθέσει διάλεξη- αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο Πολίτη ποιητή Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου.

**********************************************************************************************************

Μηνιαίο Αφιέρωμα στον ποιητή Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου, βραβευμένο 4 φορές από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Δημήτρης Κ. Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε (1915) και μεγάλωσε στην Πόλη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τιμήθηκε επανειλημμένα για το σύνολο της συγγραφικής του δραστηριότητας, καθώς και για την προσφορά του στην παιδεία και τα γράμματα της Πόλης. Το 1986 του απονεμήθηκε το οφίκιο του Άρχοντα Νοταρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Δόκιμος ποιητής, αδέκαστος κριτικός, συνεργάστηκε με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της Πόλης, της Αθήνας, και της Θεσσαλονίκης.


Τα Ποιητικά Άπαντα (Α' & Β' Τόμος) του Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου μόνο για τον μήνα Ιανουάριο, θα είναι διαθέσιμα στην ειδική τιμή των 5 ευρώ.
Οι προσφορές ισχύουν μόνο για τηλεφωνικές παραγγελίες από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. στο 210-6669131 & 140, καθημερινά 09:00-16:00, ή μέσω email στο info@idisme.gr.

Σας ευχαριστούμε!

10.01.2020