Εκδόσεις

Βασική παράμετρος των δραστηριοτήτων του ΙΔΙΣΜΕ συνιστά η κατάρτιση εκδοτικού προγράμματος με συγγράμματα που καταγράφουν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, λογοτεχνία και ποίηση. Οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Στόχο του ΙΔΙΣΜΕ αποτελεί η παραγωγή άρτιων επιστημονικά εκδόσεων, οι οποίες καθίστανται επωφελείς τόσο για το ερευνητικό όσο και για το ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Η σειρά εκδόσεων του ΙΔΙΣΜΕ περιλαμβάνει τους τίτλους:

Η άγνωστη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης (ΙΔΙΣΜΕ).

Επανέκδοση και μετάφραση (με επιμέλεια και εισαγωγικά σχόλια) των έργων του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη: CONSIDÉRATIONS SUR LA GUERRE ACTUELLE ENTRE LES GRECS ET LES TURCS, Παρίσι, 1821 REMARKS ON THE PRESENT STATE OF TURKEY, CONSIDERED IN ITS COMMERCIAL AND POLITICAL RELATION WITH ENGLAND, Λονδίνο, 1821.Τρίγλωσση έκδοση (γαλλική, ελληνική, τουρκική) από τους:
 
Bertrand Bouvier, νεοελληνιστή, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, 
Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών 
Matteo Campagnolo, ιστορικό, ελληνιστή, Λέκτορα του Πανεπιστημίου της Γενεύης 
Νικόλαο Νικολούδη, ιστορικό, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου 
Ειρήνη Σαρίογλου, ιστορικό, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως, 
Γενική Γραμματέα του ΙΔΙΣΜΕ (Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών)
 
Το ελκυστικό για το βρετανικό κατεστημένο περιεχόμενο του κειμένου του Κ.Πολυχρονιάδη αποτέλεσε προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος στη Βρετανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία αυτού του κειμένου, την 1η Αυγούστου 1821, η εφημερίδα Times, κατ’ εξοχήν εκφραστής των απόψεων του βρετανικού κατεστημένου, αναδημοσίευσε εκτενή αποσπάσματά του, σχολιάζοντάς τα ευμενώς: «Οι Έλληνες, αν κερδίσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, θα κατορθώσουν να γκρεμίσουν τη βάρβαρη καταπίεση των απίστων».Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονιάδης από το Ζαγόρι της Ηπείρου, μέλος των κύκλων του Αδαμαντίου Κοραή και του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου, περιγράφει στα σύντομα έργα του την κατάσταση του υπόδουλου ελληνισμού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821 και εξηγεί στους Γάλλους και τους Βρετανούς το αναπόφευκτο της εξέγερσης των Ελλήνων.
 

Αν και ο Αγώνας δόθηκε κυρίως στα πεδία των μαχών, η διπλωματική πτυχή του εγχειρήματος καθώς και οι δημοσιεύσεις στην Ευρώπη υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο για την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος ακόμη και σήμερα. Τα δύο φυλλάδια του Πολυχρονιάδη – που μεταφράζονται στα ελληνικά και στα τουρκικά για πρώτη φορά – συνδράμουν ουσιαστικά στην ευρύτερη προβολή του ρόλου και της επιρροής των Ελλήνων διανοουμένων της διασποράς στη διαμόρφωση μιας ευνοϊκής κοινής γνώμης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κρατών.

Εκδόσεις : ΙΔΙΣΜΕ

Το χαρτόδετο ημερολόγιο του Θ. Λ. Χρυσανθόπουλου, αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην τριανταπεντάχρονη διπλωματική  καριέρα του, την περίοδο 1945-1980 και σε θέματα που αφορούν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας το διάστημα αυτό.

"Οι διπλωματικές αναφορές του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν πολύτιμη πηγή για τη μελέτη και κατανόηση της Ιστορίας. Όταν όμως το αρχειακό υλικό είναι εκτενές και πλαισιώνεται από άρθρα, απόρρητες εκθέσεις και υπομνήματα  που προέρχονται  από την πένα ενός χαρισματικού διπλωμάτη, όπως αυτή του Θ.Λ. Χρυσανθόπουλου, τότε η αξία του υλικού  είναι ανεκτίμητη."

 Εισαγωγή-Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου

 Εκδόσεις: ΙΔΙΣΜΕ

Περίληψη: Σχεδόν έναν αιώνα μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που αναμφίβολα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (1883, Νικομήδεια Βιθυνίας – 1955. Ν. Σμύρνη, Αθήνα).

Ορθογραφικό, Προφοράς, Ερμηνευτικό, Χρηστικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων

Αγγελική Ράλλη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Εκδόσεις: ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Φωτογραφικό Λεύκωμα του Χρίστου Σιμάτου «Καστελλόριζο, εκεί που σταματάει ο χρόνος». Πρόκειται για μια συλλογή υψηλής αισθητικής, με φωτογραφίες του καλλιτέχνη από τοπία του Καστελλορίζου, με στόχο να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του νησιού.

Τον Νοέμβριο του 1942 η τουρκική κυβέρνηση των Ινονού-Σαράτσογλου επέβαλλε ένα δυσβάσταχτο κεφαλικό φόρο, το Βαρλίκι (φόρος περιουσίας) με κραυγαλέα μεροληπτικότητα σε βάρος του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας. Όσοι δεν κατάφεραν να καταβάλουν αυτόν τον φόρο περιουσίας οδηγούνται στα εργατικά τάγματα στην ενδοχώρα της Τουρκίας (Ερζουρούμ). Ένας απ' αυτούς, ο Κωνσταντίνος Κιουρκτσόγλου στο χειρόγραφο ημερολόγιό του που διασώθηκε, περιγράφει με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των υπόχρεων του φόρου περιουσίας στην εξορία. Η συγκλονιστική του μαρτυρία παρουσιάζει τις διαστάσεις αυτής της οδυνηρής εμπειρίας και φέρνει στο φως μια άγνωστη πτυχή της πρόσφατης ιστορίας μας.

Εκδόσεις: ΙΔΙΣΜΕ

Περιλαμβάνει μουσικό cd και λίστα όλων των αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Εκδόσεις: ΙΔΙΣΜΕ

Η επιρροή της τουρκικής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης.

Εκδόσεις: Ε.Λ.Ι.Α.

Επιμέλεια: Ομάδα συνεργατών του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Η επιρροή της τουρκικής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης.

Εκδόσεις: ΙΔΙΣΜΕ

ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ πωλητήριο