Εκδόσεις

Βασική παράμετρος των δραστηριοτήτων του ΙΔΙΣΜΕ συνιστά η κατάρτιση εκδοτικού προγράμματος με συγγράμματα που καταγράφουν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, λογοτεχνία και ποίηση. Οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Στόχο του ΙΔΙΣΜΕ αποτελεί η παραγωγή άρτιων επιστημονικά εκδόσεων, οι οποίες καθίστανται επωφελείς τόσο για το ερευνητικό όσο και για το ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Η σειρά εκδόσεων του ΙΔΙΣΜΕ περιλαμβάνει τους τίτλους:

Υπότιτλος: Η έρευνα της Τατιάνας Σταύρου

Συγγραφέας: Τατιάνα Σταύρου

Περίληψη: Η ίδρυση και η δράση του ΕΦΣΚ αποτελεί την πιο σημαντική οργάνωση της ορθόδοξης κοινότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία απέσπασε τον δίκαιο έπαινο όχι μόνο της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ξένων και Τούρκων διανοητών της εποχής. Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, με στόχο την ενίσχυση και διάδοση της ελληνικής παιδείας σε όλες τις ορθόδοξες κοινότητες, ως τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες και επωμίσθηκε, με μεγάλη επιτυχία, έργο κρατικού οργανισμού.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ελάχιστο χρέος μας είναι να εντρυφήσουμε στο έργο του ΕΦΣΚ. Η έκδοση αυτή στόχο έχει να συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση του οράματος του ΕΦΣΚ και να αναδείξει το μέγεθός του.

Ειρήνη Σαρίογλου

Στο εν λόγω βιβλίο, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και παραίνεση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Matteo Campagnolo, συμμετέχουν εξέχοντες ιστορικοί, οι οποίοι καταθέτουν την συμβολή τους ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής, με το κέντρο βάρους και ενδιαφέροντος να τοποθετείται στην πρόσληψη και τον ρόλο που έπαιξαν οι Δυτικές Ευρωπαϊκές Δυνάμεις στην έκβαση και στο αποτέλεσμα που οδήγησε στην φρικτή τραγωδία του 1922. Με αμιγώς ακαδημαϊκό χαρακτήρα και ερευνητική διάθεση, ο εν λόγω συλλογικός τόμος επιζητά να προβληματίσει και να βαθύνει τις ιστορικές μας γνώσεις για την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, κρατώντας ταυτόχρονα την απαραίτητη και νηφάλια απόσταση από αναχρονισμούς και φανατικές διαστρεβλώσεις της Ιστορίας.

Επιμέλεια: Matteo Compagnolo, Νίκος Νικολούδης, Ειρήνη Σαρίογλου 

«[…] Ό,τι κι αν γραφτεί, ό,τι κι αν ειπωθεί για τον διωγμόν αυτόν, ποτέ δε θα φθάσει την πραγματικότητα».

« Τον Μάιο του 2019, εκατό χρόνια από την απόβαση του Ελληνικού στρατού στην Σμύρνη, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών εξέδωσε και παρουσίασε, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τις ανταποκρίσεις από την Μικρασιατική εκστρατεία του πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη την περίοδο 1919 – 1922, μαζί με το αντίστοιχο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» παραγωγής ΙΔΙΣΜΕ.

Τρία χρόνια μετά, φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από την Καταστροφή με μια άλλη εξίσου σημαντική έκδοση: Την επανέκδοση των άρθρων του Κώστα Μισαηλίδη για την Βιθυνία γενικότερα και τον τόπο καταγωγής του, την Νικομήδεια ειδικότερα. Ο Κώστας Μισαηλίδης γεννήθηκε στην Νικομήδεια της Βιθυνίας το 1883 και πέθανε το 1955 στην Αθήνα. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ανταποκριτές της πολυτάραχης περιόδου 1919 -1922.

Τέτοιες εκδόσεις είναι όχι μόνο χρήσιμες, αλλά και απαραίτητες για να κατανοήσουμε σε βάθος τον πολιτισμό και την πνευματική ακμή που δημιούργησαν, σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς, οι Μικρασιάτες – τα 2/3 του ελληνισμού, να θυμίσουμε δεν απελευθερώθηκαν το 1832 – μέχρι και το 1922, όταν βίαια ξεριζωθήκαν από τις πανάρχαιες εστίες τους.  

Αυτόν τον ανεπανάληπτο πολιτισμό θέλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε με την έκδοση αυτού του τόμου μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές του λογίου Κώστα Μισαηλίδη».

Ειρήνη Σαρίογλου

                                                           Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πόλης 

Γενική Γραμματές ΙΔΙΣΜΕ

 

Η άγνωστη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης (ΙΔΙΣΜΕ).

Επανέκδοση και μετάφραση (με επιμέλεια και εισαγωγικά σχόλια) των έργων του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη: CONSIDÉRATIONS SUR LA GUERRE ACTUELLE ENTRE LES GRECS ET LES TURCS, Παρίσι, 1821 REMARKS ON THE PRESENT STATE OF TURKEY, CONSIDERED IN ITS COMMERCIAL AND POLITICAL RELATION WITH ENGLAND, Λονδίνο, 1821.Τρίγλωσση έκδοση (γαλλική, ελληνική, τουρκική) από τους:
 
Bertrand Bouvier, νεοελληνιστή, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, 
Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών 
Matteo Campagnolo, ιστορικό, ελληνιστή, Λέκτορα του Πανεπιστημίου της Γενεύης 
Νικόλαο Νικολούδη, ιστορικό, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου 
Ειρήνη Σαρίογλου, ιστορικό, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως, 
Γενική Γραμματέα του ΙΔΙΣΜΕ (Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών)
 
Το ελκυστικό για το βρετανικό κατεστημένο περιεχόμενο του κειμένου του Κ.Πολυχρονιάδη αποτέλεσε προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος στη Βρετανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία αυτού του κειμένου, την 1η Αυγούστου 1821, η εφημερίδα Times, κατ’ εξοχήν εκφραστής των απόψεων του βρετανικού κατεστημένου, αναδημοσίευσε εκτενή αποσπάσματά του, σχολιάζοντάς τα ευμενώς: «Οι Έλληνες, αν κερδίσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, θα κατορθώσουν να γκρεμίσουν τη βάρβαρη καταπίεση των απίστων».Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονιάδης από το Ζαγόρι της Ηπείρου, μέλος των κύκλων του Αδαμαντίου Κοραή και του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου, περιγράφει στα σύντομα έργα του την κατάσταση του υπόδουλου ελληνισμού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821 και εξηγεί στους Γάλλους και τους Βρετανούς το αναπόφευκτο της εξέγερσης των Ελλήνων.
 

Αν και ο Αγώνας δόθηκε κυρίως στα πεδία των μαχών, η διπλωματική πτυχή του εγχειρήματος καθώς και οι δημοσιεύσεις στην Ευρώπη υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο για την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος ακόμη και σήμερα. Τα δύο φυλλάδια του Πολυχρονιάδη – που μεταφράζονται στα ελληνικά και στα τουρκικά για πρώτη φορά – συνδράμουν ουσιαστικά στην ευρύτερη προβολή του ρόλου και της επιρροής των Ελλήνων διανοουμένων της διασποράς στη διαμόρφωση μιας ευνοϊκής κοινής γνώμης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κρατών.

Εκδόσεις : ΙΔΙΣΜΕ

Το χαρτόδετο ημερολόγιο του Θ. Λ. Χρυσανθόπουλου, αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην τριανταπεντάχρονη διπλωματική  καριέρα του, την περίοδο 1945-1980 και σε θέματα που αφορούν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας το διάστημα αυτό.

"Οι διπλωματικές αναφορές του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν πολύτιμη πηγή για τη μελέτη και κατανόηση της Ιστορίας. Όταν όμως το αρχειακό υλικό είναι εκτενές και πλαισιώνεται από άρθρα, απόρρητες εκθέσεις και υπομνήματα  που προέρχονται  από την πένα ενός χαρισματικού διπλωμάτη, όπως αυτή του Θ.Λ. Χρυσανθόπουλου, τότε η αξία του υλικού  είναι ανεκτίμητη."

 Εισαγωγή-Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου

 Εκδόσεις: ΙΔΙΣΜΕ

Περίληψη: Σχεδόν έναν αιώνα μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που αναμφίβολα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (1883, Νικομήδεια Βιθυνίας – 1955. Ν. Σμύρνη, Αθήνα).

Ορθογραφικό, Προφοράς, Ερμηνευτικό, Χρηστικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων

Αγγελική Ράλλη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Εκδόσεις: ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ πωλητήριο
Κατάλογος
εκδόσεων
Κατάλογος Φεστιβάλ 2024