Αρχείο Παρουσιάσεων

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας "Οι Αλλησμόνητες Πατρίδες", την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο ΠΠΙΕΔ - Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" το ντοκιμαντέρ Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, στις 19:30 με είσοδο ελεύθερη προς το κοινό.

idisme
Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, το ΙΔΙΣΜΕ επιστρέφει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στις 20:30, παρουσιάζοντας την νέα του παραγωγή, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία.
 
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.
 
Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη. Θα προηγηθεί η εκτέλεση της μουσικής του έργου από τον συνθέτη και το κουιντέτο εγχόρδων, ενώ στο τραγούδι θα συνοδεύσει η μαγευτική Φωτεινή Δάρρα. Τέλος, ο φημισμένος ηθοποιός, Νίκος Αρβανίτης θα απαγγείλει, με το καθηλωτικό του ύφος, αποσπάσμα από την Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα.
 
Η είσοδος στην εκδήλωση θα κοστίζει 5 ευρώ, ενώ το εισιτήριό σας θα μπορείτε να το προμηθευτείτε από την πόρτα του Ιδρύματος Θεοχαράκη την ίδια ημέρα.
Την Κυριακή στις 11 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00 σας περιμένουμε στο Μπαράκι της Διδότου (Διδότου 3) για να γιορτάσουμε με κέφι και πολλή χαρά τον μουσικό δίσκο, "Και τα μελλούμενα για σένα", που κυκλοφόρησε από το ΙΔΙΣΜΕ, με μελοποιημένη ποίηση του Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου σε σύνθεση του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου!
 
Ο Κώστας Βασιλιάγκος και η Φιλοθέη Μοράνο θα μας ταξιδέψουν με τις υπέροχες φωνές τους σε ένα ταξίδι με χρώματα Ανατολής, ενώ η Ειρήνη Σαρίογλου θα παρουσιάσει και θα συντονίσει την ανεπανάληπτη αυτή βραδιά που δεν πρέπει να χάσετε! 
Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.
 
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου
Μουσική: Γιώργος Παπαχριστούδης
Τραγούδι: Φωτεινή Δάρρα
Έρευνα: Κώστας Καουνάς, Έλλη Πολίτη
Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος, Ειρήνη Σαρίογλου
 
Στην εκδήλωση, θα προηγηθεί
- Η ζωντανή εκτέλεση της πρωτότυπης μουσικής του
ντοκιμαντέρ απο τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ & κουιντέτο εγχόρδων
- Η απαγγελία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ( ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ του Στ. ΔΟΥΚΑ)
- Στο Τραγούδι η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 24/1/2024 και ώρα 20:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Την 1η Δεκεμβρίου το ΙΔΙΣΜΕ ετοιμάζει μια μυσταγωγική υπεργαπαραγωγή στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς 138! 

Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό η νέα οπτικοακουσική παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη, θα ερμηνεύσει την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ, σε σύνθεση Γιώργου Παπαχριστούδη και την Φωτεινή Δάρρα στο τραγούδι, ενώ ο Γιώργος Κέντρος θα απαγγείλει απόσπασμα από το έργο του Στρατή Δούκα «Ιστορία ενός αιχμαλώτου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 01/12/2023 και ώρα 19:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 210 - 6669131 & 140 ή μέσω mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ

Ακόμα μια διάκριση για τα "Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας"!

Το ντοκιμαντέρ θα συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας - DocFest!

Το εν λόγω ιστορικό ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου μιλά για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των μικρασιατικών παραλίων, χτισμένη κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη των Κλαζομενών, ανατολικά της Ερυθραίας, της οποίας ήταν και πρωτεύουσα. Τα Βουρλά υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα οικονομικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο μιας εύπορης περιοχής με έντονη εμπορική και βιοτεχνική δράση και πλούσια πνευματική ζωή. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την ιστορία των Βουρλών μέσα από ποικίλες μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

Δείτε το σχετικό tariler εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=IuICxz_Tcko

Μετά την θερμή υποδοχή και την μεγάλη ανταπόκρισή σας προς την νέα έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, Το Μικρασιατικό ζήτημα με τα μάτια των ξένων, ανακοινώνουμε με χαρά την κεντρική βιβλιοπαρουσίαση του εν λόγω τόμου την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ( Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα ) στις 20:30!

 

Ομιλητές της βιβλιοπαρουσίασης θα είναι η Ειρήνη Σαρίογλου (Γ.Γ. ΙΔΙΣΜΕ και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης), ο Matteo Campagnolo (καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης) και ο Άγγελος Συρίγος (αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου).

 

Ο συλλογικός τόμος που εκδίδεται ύστερα από 3 χρόνια επισταμένης έρευνας υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και παραίνεση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Matteo Campagnolo.Στον τόμο συμμετέχουν εξέχοντες ιστορικοί, οι οποίοι καταθέτουν την συμβολή τους ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής, με το κέντρο βάρους να τοποθετείται στην πρόσληψη και τον ρόλο που έπαιξαν οι Δυτικές Ευρωπαϊκές Δυνάμεις στην έκβαση και στο αποτέλεσμα που οδήγησε στην φρικτή τραγωδία του 1922.Με αμιγώς ακαδημαϊκό χαρακτήρα και ερευνητική διάθεση, ο εν λόγω συλλογικός τόμος επιζητά να προβληματίσει και να βαθύνει τις ιστορικές μας γνώσεις για την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, κρατώντας ταυτόχρονα την απαραίτητη και νηφάλια απόσταση από αναχρονισμούς και φανατικές διαστρεβλώσεις της Ιστορίας.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο μέσω του e-shop του ΙΔΙΣΜΕ, πατώντας εδώ.

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την βιβλιοπαρουσίαση θα ακολουθήσει η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ "Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας", σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και με την πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Παπαχριστούδη. Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ εδώ.

Την 1η Δεκεμβρίου το ΙΔΙΣΜΕ ετοιμάζει μια μυσταγωγική υπεργαπαραγωγή στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς 138!

Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το νέο ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη.

Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 01/12/2023 και ώρα 19:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 210 - 6669131 & 140 ή μέσω mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει ζωντανά και σε συμφωνική διασκευή την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ, σε σύνθεση Γιώργου Παπαχριστούδη, ενώ ο Γιώργος Κέντρος θα απαγγείλει αποσπάσματα από το έργο του Στρατή Δούκα Ιστορία ενός αιχμαλώτου.

Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό το ΙΔΙΣΜΕ παρουσιάζει την νέα του έκδοση, Το Μικρασιατικό ζήτημα με τα μάτια των ξένων, έναν συλλογικό τόμο και μια προσπάθεια που εκδίδεται ύστερα από 3 χρόνια επισταμένης και αδιάλειπτης έρευνας. Στο εν λόγω βιβλίο, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και παραίνεση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Matteo Campagnolo, συμμετέχουν εξέχοντες ιστορικοί, οι οποίοι καταθέτουν την συμβολή τους ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής, με το κέντρο βάρους και ενδιαφέροντος να τοποθετείται στην πρόσληψη και τον ρόλο που έπαιξαν οι Δυτικές Ευρωπαϊκές Δυνάμεις στην έκβαση και στο αποτέλεσμα που οδήγησε στην φρικτή τραγωδία του 1922. Με αμιγώς ακαδημαϊκό χαρακτήρα και ερευνητική διάθεση, ο εν λόγω συλλογικός τόμος επιζητά να προβληματίσει και να βαθύνει τις ιστορικές μας γνώσεις για την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, κρατώντας ταυτόχρονα την απαραίτητη και νηφάλια απόσταση από αναχρονισμούς και φανατικές διαστρεβλώσεις της Ιστορίας. Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο μέσω του e-shop του ΙΔΙΣΜΕ.
 
Γιορτάζοντας την εν λόγω έκδοση, θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση του τόμου την Δευτέρα, 06/11 και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας (Πατριάρχη Ιωακείμ 4, Νέα Ιωνία), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σμυρναίων Νέας Ιωνίας. Μετά το πέρας της βιβλιοπαρουσίασης, θα ακολουθήσει προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας.
ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ πωλητήριο