Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Πέρα από τα Σύνορα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2016 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) συμπληρώνει φέτος τον έκτο χρόνο ζωής του και έχει ήδη κατορθώσει να ταξιδέψει μαζί με τις βραβευμένες ταινίες του στην Αυστραλία, την Ευρώπη και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Καστελλόριζο, τόπος ειδυλλιακής ομορφιάς και πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς, αποτελεί ιδανικό σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία. Σε κομβικό σημείο, ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» επιδιώκει να αποτελέσει το νησί σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική και πολιτιστική συνεργασία των δημιουργών ντοκιμαντέρ διεθνώς.

Διαγωνιστικού χαρακτήρα, απονέμει κάθε χρόνο έξη βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων, του ΕΚΟΜΕ, της ΓΓΑΕ και του ΕΚΚ. Τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ και του Δήμου Μεγίστης και συνδιοργανώνεται με την Écrans Des Mondes και το Society for the Restoration of Megisti, στο Σύδνεϋ.

Πλαισιωμένο από ποικίλες πολιτιστικές δράσεις, παράλληλες ειδικές προβολές, συναυλίες με καταξιωμένα μουσικά σχήματα, θέατρο, εκθέσεις γλυπτικής-φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά το Φεστιβάλ ταξιδεύει κάθε χρόνο προσπαθώντας να γίνει γνωστό διεθνώς ως ένα Φεστιβάλ που προάγει το ποιοτικό ντοκιμαντέρ.