Νέα

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης, σας προσκαλεί σε μια μοναδική μουσικοποιητική βραδιά στις 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, στον πανεμορφο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων «Μίκης Θεοδωράκης».

Θα προβληθεί η τελευταία παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προηγηθούν της προβολής: 

Ζωντανή εκτέλεση της πρωτότυπης μουσικής του ντοκιμαντέρ από τον Γιώργο Παπαχριστούδη & κουιντέτο εγχόρδων.

Απαγγελία Γιώργου Κέντρου ( Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου του Στ. ΔΟΥΚΑ).

Στο τραγούδι η Φωτεινή Δάρρα που θα ερμηνεύσει το τραγούδι των τίτλων αρχής και τέλους καθώς και άλλα μικρασιάτικα τραγούδια.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πρεμιέρες ταινιών απ’ όλον τον κόσμο, ενισχυμένα βραβεία και νέα προγράμματα στην 9η έκδοση του αγαπημένου Φεστιβάλ.

Η 9η έκδοση του Beyond Borders – Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, 25 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου 2024, φέρνει συναρπαστικές ταινίες και πολλές πρεμιέρες απ’ όλον τον κόσμο, ενισχυμένα βραβεία για τη στήριξη των κινηματογραφιστών, συνεργασίες, δράσεις και νέα προγράμματα. Η άκρη του Αιγαίου, το ακριτικό Καστελλόριζο, θα είναι για άλλη μια χρονιά το πανέμορφο σκηνικό που θα φιλοξενήσει διεθνώς καταξιωμένους δημιουργούς σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αγαπημένα κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας!

Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που στηρίζει ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, η ΔΕΗ ενισχύει τον διάλογο με τον πολιτισμό και την τέχνη, υποστηρίζοντας όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο για όλους, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός.

Το Beyond Borders εστιάζει σε ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Όπως δηλώνει η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ: «Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και με τον κόσμο να μαστίζεται από πολεμικές συρράξεις, η θεματική του φετινού Beyond Borders επικεντρώνεται στις πληγές του ξεριζωμού, τον υποχρεωτικό εκπατρισμό και το πικρό συναίσθημα του δύο φορές ξένος. Η γνώση, η έρευνα και η κραυγή του ντοκιμαντέρ είναι πιο απαραίτητα από ποτέ για να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να προαχθεί ο διάλογος και η συμφιλίωση».

Στη Συνέντευξη Τύπου του Beyond Borders που πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο και με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου, μίλησαν υποστηρικτές και συντελεστές του φεστιβάλ. Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διεθνή ακτινοβολία που έχει αποκτήσει ο θεσμός και στη σημασία του φεστιβάλ ως πλατφόρμα ανάδειξης, μεταξύ άλλων και των ομογενών δημιουργών. Ο Μένος Δελιοτζάκης, προϊστάμενος τμήματος Συμπαραγωγών της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας ντοκιμαντέρ στη χώρα μας  και στον πάγιο ρόλο που παίζει η ΕΡΤ στη χρηματοδότησή τους. Η Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ επισήμανε ότι φεστιβάλ σαν το Βeyond Borders γεφυρώνουν πολιτισμούς δημιουργώντας πυρήνες ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στη Συνέντευξη έκαναν διαδικτυακή παρέμβαση ο Michel Noll, Δ/ντής Διεθνούς Ανάπτυξης του φεστιβάλ και ο Klaus Eder, Γενικός Γραμματέας της FIPRESCI, καταδεικνύοντας τη διεθνή απήχηση του φεστιβάλ και το ρόλο του στον διεθνή διάλογο και κατανόηση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Η σκηνοθέτρια και μέλος της προκριματικής επιτροπής, Βίκυ Μαρκολέφα, αναφέρθηκε στα κριτήρια προεπιλογής των ταινιών και στην ποιότητα των ντοκιμαντέρ που συμμετείχαν, ενώ ο Στέφανος Βέλμαχος Μπόνος, υπεύθυνος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Beyond Borders έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των διαγωνιζόμενων ταινιών. Ο Νέαρχος Ντάσκας, ιδρυτής του γραφείου Polkadot Design που ανέλαβε την οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ, μίλησε για την αισθητική αποτύπωση της κάθε προσωπικής ιστορίας που αναδεικνύει τη μεγάλη ιστορία του τόπου και του κόσμου.

Το Φεστιβάλ έλαβε φέτος 763 ντοκιμαντέρ από 95 χώρες, πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου όπως οι Κάννες, το Βερολίνο, η Βενετία, το Λοκάρνο, το Κάρλοβι Βάρι, το Άμστερνταμ (IDFA), η Κοπεγχάγη (CPX DOX), κ.ά Στο πρόγραμμα προβολών του, το φεστιβάλ συμπεριέλαβε 37 παγκόσμιες, διεθνείς και ελληνικές πρεμιέρες. Φορέας διοργάνωσης είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), ενώ πολύτιμη είναι η συνδρομή φορέων παγκόσμιου βεληνεκούς (ZDF,ARTE, BBC, RAI TV, Movies that Matter, IDF Prague, PHOENIX, FIPRESCI, Ecrans des Mondes κ.ά.).

Το Beyond Borders θα φιλοξενήσει 3 διαφορετικές σκηνές προβολών: Το Κυρίως Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 18 ταινίες τεκμηρίωσης μεσαίου και μεγάλου μήκους και το μicro Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 24 ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους, ενώ ως τρίτη σκηνή προβολών – εκτός διαγωνιστικού προγράμματος – θα υπάρχει η σκηνή του Πανοράματος, στην οποία θα φιλοξενούνται καθημερινά διαφορετικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Στα δύο διαγωνιστικά τμήματα απονέμονται συνολικά 11 βραβεία:

Το Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο Στεφάνι της Μεγίστης (3.000, 2.000 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα), με τη χορηγία της ΕΡΤ για την καλύτερη ταινία που πραγματεύεται ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με οποιαδήποτε μορφή και τρόπο. Το Βραβείο καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ (1.000 ευρώ), χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για το καλύτερο ντοκιμαντέρ Έλληνα σκηνοθέτη. Το            Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας (500 ευρώ), χορηγία του ΕΚΟΜΕ για το καλύτερο ντοκιμαντέρ που προωθεί τις κοινές αξίες και τον ειρηνικό διάλογο μεταξύ των λαών της Μεσογείου. Το Βραβείο “Οδυσσέας” (2.000 ευρώ), με την πρωτοβουλία και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και τη χορηγία της Marina, Lady Marks και του Alex Sakalis για το καλύτερο ντοκιμαντέρ Έλληνα σκηνοθέτη της διασποράς. Το Τιμητικό Βραβείο #ThisisEU της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για το ντοκιμαντέρ που προωθεί καλύτερα τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και το Τιμητικό Βραβείο FIPRESCI για την καλύτερη ταινία που επιλέγεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου. Ο Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Φοίνικας (1.250, 1.000 και 750 ευρώ αντίστοιχα) με την υποστήριξη του Phoenix TV για την καλύτερη μικρού μήκους ταινία τεκμηρίωσης από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.

Το Στεφάνι Μεγίστης,που απονέμεται κάθε χρόνο στις καλύτερες ταινίες του Κυρίως Διαγωνιστικού Τμήματος του Beyond Borders | Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, αποτελεί πιστή και χειροποίητη ρέπλικα του αντικειμένου πουβρέθηκε σε αρχαίο τάφο (θήκη) το 1913 και χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Φέρει χρυσά φύλλα κισσού σύμφωνα με την ελληνιστική αισθητική του φυτικού διάκοσμου.

Τη φετινή Κριτική Επιτροπή του Κυρίως Διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν οι: Mitzi Goldman (Πρόεδρος, Παραγωγός, CEO Documentary Australia), Valerie Kontakos (Σκηνοθέτις, Παραγωγός), Alan Gilsenan (Σκηνοθέτης, Παραγωγός), Bruce Clark (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Shuibo Wang (Σκηνοθέτης). Η Κριτική επιτροπή του μicro αποτελείται από τους: AndréSinger (Πρόεδρος, Σκηνοθέτης, Παραγωγός), Αγάπη Κεφαλογιάννη (Διευθύντρια Προγράμματος Nova Greece), Elise Aicardi (επικεφαλής των ντοκιμαντέρ Public Sénat), Elif Akçalı (Ακαδημαϊκός) και Marco Gastine (Σκηνοθέτης, Παραγωγός), ενώ στην Κριτική Επιτροπή FIPRESCI συμμετέχουν οι κριτικοί κινηματογράφου Marina Kostova, Peter Kremski και Γιώργος Παπαδημητρίου.

Στην Τελετή Έναρξης του φεστιβάλ θα προβληθεί σε ελληνική πρεμιέρα το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Beethovens NineOde to Humanity του Larry Weinstein, Καναδάς-Γερμανία, 2024, 90’, που με αφορμή το θρυλικό έργο του Μπετόβεν, προσκαλεί τους θεατές να αναστοχαστούν πάνω στις διαχρονικές έννοιες της αγάπης και της ελευθερίας, μετατρέποντας την ταινία σε μια έκκληση για ένωση και συμφιλίωση.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το Κοντσέρτο για πιάνο και φωνή των Ζαχαρία Καρούνη και Νεοκλή Νεοφυτίδη, με ρεπερτόριο εμπνευσμένο από τις συνεργασίες τους με μεγάλους συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Δόμνα Σαμίου καθώς και δικές τους συνθέσεις.

Διατηρώντας τους δεσμούς εξωστρέφειας και συνέργειας με παγκόσμιους πολιτιστικούς φορείς, η 9η έκδοση του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει εκπροσώπους από ένα τιμώμενο ΜΜΕ, ένα τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα και ένα τιμώμενο κινηματογραφικό φεστιβάλ: Τιμώμενο ΜΜΕ θα είναι φέτος η ΕΡΤτιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα τοΠανεπιστήμιο Κadir Has (Τουρκία), ενώ τιμώμενο φεστιβάλ θα είναι το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Συνεχίζεται επίσης για δεύτερη χρονιά ο θεσμός της τιμώμενης χώρας που για το 2024 θα είναι η Αυστραλία.

Φέτος εγκαινιάζεται η νέα πρωτοβουλία του Beyond Borders Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, το CoProduction Forum «Συναντώντας τον επόμενο συμπαραγωγό σας στο Καστελλόριζο»: Δεκαπέντε Ομότιμοι Κινηματογραφιστές – δημιουργοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί και εκτελεστικοί παραγωγοί – θα παρουσιάσουν τα έργα τους, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από ολοκληρωμένες ταινίες και θα υποστηρίξουν με την τεχνογνωσία τους μέσω δίωρων συναντήσεων τουλάχιστον ένα σχέδιο ντοκιμαντέρ στην κατεύθυνση της συμπαραγωγής με προτίμηση σε υποεκπροσωπούμενες χώρες.

Επιπλέον, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Klaus Eder, θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια των προβολών και σε καθημερινή βάση, η δράση Critics’ Corner, κατά την οποία τα τρία μέλη της FIPRESCI θα συνομιλούν με τους επαγγελματίες, αλλά και με το κοινό, για τις ταινίες που προβλήθηκαν το προηγούμενο βράδυ στα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

Στη δεύτερη χρονιά του συνεχίζει το «Beyond Storytelling»: Ένα κινηματογραφικό εργαστήρι με τη συμμετοχή φοιτητών/ριών από το συνεργαζόμενο δίκτυο κινηματογραφικών σχολών, που θα επικεντρώνεται κάθε χρόνο σε έναν θεματικό πυρήνα συνυφασμένο με το Καστελλόριζο και θα «μυεί» τα μέλη του σε όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής, από το development έως το post production παράγοντας μια ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους. Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Queen’s του Kingston (Καναδάς), υπό την καθοδήγηση του ακαδημαϊκού Uri Cohen, της σκηνοθέτριας Danae Elon και της Liselle Mei, βραβευμένης σκηνοθέτριας, συγγραφέα και φωτογράφου.

Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν Masterclasses με διακεκριμένους δημιουργούς από το χώρο του ντοκιμαντέρ, όπως η Mitzi Goldman, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Documentary Australia με το «Nτοκιμαντέρ σε μια εποχή παραπληροφόρησης» για τους τρόπους υποστήριξης ερευνητικών ντοκιμαντέρ, η Elise Aicardi με το «Πώς να κάνετε μια συμπαραγωγή με το Public Sénat», για συμπαραγωγές με το γαλλικό κανάλι του κοινοβουλίου,οBruce Clark, πρώην συντάκτης Διεθνούς Ασφάλειας του Economist και συγγραφέας με το masterclass «Δύο φορές ξένος» για τον τρόπο με τον οποίο τα ιστορικά γεγονότα διαμορφώνουν αφηγήσεις και επηρεάζουν την ανθρώπινη εμπειρία με βάση την πολιτική και διπλωματία γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο έμπειρος Ιρλανδός κινηματογραφιστής Alan Gilsenan με το «Δουλεύοντας στο όριο: η παραγωγή ντοκιμαντέρ και η Ιρλανδία» για τηνεξέλιξη του ντοκιμαντέρ, την ηθική της κινηματογραφικής παραγωγής και τις δυνατότητες συνεργασίας και συμπαραγωγής μεταξύ κινηματογραφιστών και ο βραβευμένος με Emmy κινηματογραφιστής και ανθρωπολόγος André Singer με το «Από το Disappearing World στο Meeting Zelensky: 50 χρόνια στην παραγωγή ντοκιμαντέρ» πουθα συζητήσει πώς η ανθρωπολογία τον οδήγησε στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και θα μοιραστεί τις γνώσεις του σχετικά με τη συνεργασία του με παγκοσμίου φήμης κινηματογραφιστές, όπως οι Jean Rouch, DA Pennebaker, Robert Drew, Mike Grigsby, Fred Wiseman και ο Werner Herzog, με τον οποίο έχει συνεργαστεί σε 17 ταινίες τα τελευταία 30 χρόνια.

Αναπόσπαστο τμήμα του Φεστιβάλ είναι και το διήμερο Audiovisual Pitching Lab, όπου παρουσιάζονται διαδικτυακά 12 projects απ’ όλον τον κόσμο που συζητώνται με κορυφαίους επαγγελματίες από το χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, οι οποίοι συμβάλουν έτσι καθοριστικά στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση του μελλοντικού κινηματογραφικού γίγνεσθαι. Head Moderator είναι η Claudia Schreiner (Documentary Campus Masterschool, Γερμανία), ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/ριες σχολών κινηματογράφου της της Αθήνας, του Σίδνεϋ, του Βελιγραδίου και της Κωνσταντινούπολης. Η πρόταση που θα ξεχωρίσει θα λάβει ως δώρο ένα κινηματογραφικό σεμινάριο αξίας 1.500 ευρώ με τη χορηγία της Filmiki Productions.

Πιστό στην ενθάρρυνση και την κατάρτιση των νέων δημιουργών, το φεστιβάλ συνεχίζει το Δίκτυο των διεθνών κινηματογραφικών σχολών, όπου συμμετέχουν οι εξής σχολές: Σχολή Κιν/φου & Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, Lodz Film School (Πολωνία), National Academy for Theatre and Film Arts (Βουλγαρία), Faculty of Dramatic Arts in Belgrade (Σερβία), Beirut Film Institute (Λίβανο), Academy of Performing Arts, Sarajevo (Βοσνία), Faculty of Theatre and Film-UBB (Ρουμανία), Munich Film School (Γερμανία), Film Academy Baden-Württemberg GmbH (Γερμανία), Steve Tisch School of Film and Television, Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ (Ισραήλ) και Maltepe University Communication Faculty (Τουρκία). Με την ευκαιρία της Τιμώμενης Χώρας στο Δίκτυο προστέθηκε και το Australian Film Television and Radio School, η μοναδική αυστραλιανή σχολή που περιλαμβάνεται στον ετήσιο κατάλογο του The Hollywood Reporter‘s με τις κορυφαίες κινηματογραφικές σχολές παγκοσμίως. Η σύμπραξη με τις κινηματογραφικές σχολές περιλαμβάνει ενδεικτικά τη συμμετοχή ολοκληρωμένων ταινιών στη μicro διαγωνιστική σκηνή, μέσω της οποίας οι διακριθείσες ταινίες θα προβάλλονται στo Phoenix – ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα ντοκιμαντέρ, τη συμμετοχή στο Pitching Lab και την επιτροπή του, τη συμμετοχή στη διεθνή ομάδα σπουδαστριών/ών κινηματογράφου με στόχο την εκμάθηση των σταδίων παραγωγής (documentary studio), τη συμμετοχή στις ομάδες προγραμματισμού του Φεστιβάλ, κ.ά.

Παράλληλες Πολιτιστικές Δράσεις του Φεστιβάλ

Εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές και εργαστήρια, το Φεστιβάλ κάθε χρόνο διοργανώνει παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, αναδεικνύοντας το πλέον ακριτικό μέρος της χώρας μας σε ένα σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Την εβδομάδα προβολών και μεταξύ των διαλειμμάτων, το πρόγραμμα θα διανθίζεται από μουσικά ιντερλούδια του Aeolian Duet (Μιχάλης Κοντός και Ρέα Μωραΐτη) με τους ήχους του πιάνου και του βιολοντσέλου ταξιδεύοντάς μας από τις ρομαντικές μελωδίες των νυχτερινών του Σοπέν σε οπερατικές άριες και ρομαντικά ποπ τραγούδια με ρετρό διάθεση. 

Ταυτόχρονα, κατά την εβδομάδα διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για μεγάλους και μικρούς, όπως τα βιωματικά κινηματογραφικά εργαστήρια του ΕΚΟΜΕ «Κι όμως… κινούμαστε!» σε συνεργασία με τον γαλλικό οργανισμό Films pour enfants και «Cin(e)περίληψη στην τάξη» με συντονιστές τους Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και Ματούλα Παπαδημητρίου, το Θέατρο Σκιών του Αλεξάνδρου Μελισσηνού, Παραδοσιακοί χοροί απ’ όλη την Ελλάδα για παιδιά από τους Νίκο και Ευάγγελο Τζέλλο, και τα Παραμυθένια μουσικά ταξίδια από τιςΛίλη Τέγου και Νίκη Γκουντούμη για παιδιά μέχρι 10 ετών και γονείς που με αφορμή ένα παραμύθι θα ταξιδέψουν στον κόσμο της μουσικής και του χορού μαθαίνοντας τραγούδια.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση γλυπτικής του εικαστικού Αλέξανδρου Ζυγούρη, ενώ καθημερινά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Μεθενίτης και ο ακαδημαϊκός Matteo Compagnolo θα παρουσιάζουν βιβλία με ιστορικό, λογοτεχνικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο, όπως το βιβλίο του Bruce Clark «Twice a Stranger», την επανέκδοση του βιβλίου της Τατιάνας Σταύρου για τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης (1967) από το ΙΔΙΣΜΕ και το ιστορικό λεύκωμα «Στην άκρη του Αιγαίου- Καστελλόριζο, 1890-1948» των Ν. Παπαναστασίου και Ν. Βογιατζή.

Στην Τελετή Λήξης θα προβληθεί η ταινία From Abdul to Leila της Leila Albayaty, Γερμανία-Βέλγιο-Σ. Αραβία, 2024, 92’. H ταινία αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ένα λυρικό ντοκιμαντέρ που συνδυάζει το προσωπικό με το πολιτικό ξεδιπλώνοντας με συγκινητικό τρόπο τη συμφιλίωση της ίδιας της σκηνοθέτριας με την Ιρανική της ταυτότητα και κληρονομιά.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τους ήχους του ρεμπέτικου σε μια υπέροχη βραδιά με μυρωδιές και μελωδίες από τη Μικρά Ασία, τα στενά του Πειραιά και της Αθήνας παρέα με την Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι – μπαγλαμάς), Τάσο Γιαννούση (μπουζούκι – τραγούδι), Νίκο Πρωτόπαπα (κιθάρα- τραγούδι), Μιχάλη Δανιά (βιολί), Εύη Κανέλλου (κρουστά), σε ενορχήστρωση-δ/νση ορχήστρας του Νίκου Πρωτόπαπα.

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Στο Κυρίως Διαγωνιστικό τμήμα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ταινίες: 2G του Karim Sayad, Ελβετία, 2024, 77′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τέσσερις πρώην διακινητές που προσπαθούν να επιβιώσουν μετά την απαγόρευση της παράνομης μεταφοράς μεταναστών από την κυβέρνηση του Νίγηρα, Anna and the Egyptian Doctor της Taliya Finkel, Ισραήλ, 2022, 76′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τον Dr Helmy, έναν Άραβα γιατρό που παριστάνει τον υποστηρικτή των Ναζί για να σώσει μια Εβραία μεταμφιεσμένη σε μουσουλμάνα στο ναζιστικό Βερολίνο, Bangarang του Giulio Mastromauro, Ιταλία, 2023, 73′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τον κόσμο της παιδικής ηλικίας στον Τάραντα, τη βιομηχανική πόλη στη νότια Ιταλία, Grandmothers footsteps της Lola Peploe, Γαλλία, 2023, 64′ Ελληνική Πρεμιέρα, μια πλοήγηση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν σε βίντεο Super 8, γυρισμένη (και) στην Αμοργό, με τη φωνή της Σαρλότ Ράμπλινγκ και την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, I shall not hate της Tal Barda, Καναδάς, 2024, 90′ Ελληνική Πρεμιέρα, που ακολουθεί την αχαρτογράφητη πορεία του Dr. Izzeldin Abuelaish, του πρώτου Παλαιστίνιου γιατρού που εργάζεται σε ισραηλινό νοσοκομείο και ξεγεννάει μωρά, του οποίου το ήθος της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης δοκιμάζεται όταν ένα ισραηλινό τανκ βομβαρδίζει το σπίτι του, σκοτώνοντας τις τρεις κόρες του, Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα του Χρήστου Ανδριανόπουλου, Ελλάδα, 2023, 71’, που παρακολουθεί τη ζωή της Νότας και του Ηλία, ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που ζει σε διαφορετικούς κόσμους κάτω από την ίδια στέγη εδώ και 43 χρόνια, υπό το πρίσμα της πανδημίας, Kix των Dávid Mikulán, Bálint Révész, Ουγγαρία, 2024, 90′, μια ιστορία ενηλικίωσης, που ακολουθεί ένα αγόρι και την παρέα του στους δρόμους της Βουδαπέστης να κηρύσσονται εχθροί του ορμπανικού κράτους, Koka του Aliaksandr Tsymbaliuk, Πολωνία, 2024, 47′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου που ζουν στην άκρη του κόσμου κοντά στη Βερίγγειο Θάλασσα, Λώξη των Δημήτρη Ζάχου, Θανάση Καφετζή, Ελλάδα, 2024, 87′, για τη Λωξάνδρα, μια νέα γυναίκα με σύνδρομο Down που γίνεται το πρώτο ανάπηρο άτομο που υπογράφει συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, My Place Ozerna της Karina Będkowska, Πολωνία, 2022, 59′ Ελληνική Πρεμιέρα, ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ για το ταξίδι μιας γυναίκας από το Λονδίνο στην Ozerna, ένα μικρό χωριό στην Ουκρανία, Reset του Min Bae, Καναδάς, 2023, 89′ Ελληνική Πρεμιέρα, με ερωτήματα για τη βύθιση του οχηματαγωγού Sewol το 2014 στη Νότια Κορέα, παίρνοντας μαζί του 304 ανθρώπους, κυρίως μαθητές λυκείου, στους οποίους είχε ζητηθεί να παραμείνουν στις καμπίνες τους, Samuel and the light του Vinícius Girnys, Βραζιλία, 2023, 71′ Ελληνική Πρεμιέρα, ένα πορτρέτο της σύγχρονης Βραζιλίας μέσα από τη ζωή ενός αγοριού στην Ponta Negra, Searching for Rodakis του Saim Kerem Soyyilmaz, Τουρκία, 2023, 57′, για την ανακάλυψη της ταφόπλακας της δεκαεπτάχρονης Χρυσούλας κατά την ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού κοντά στην Κωνσταντινούπολη, Χώρα των λησμονημένων τραγουδιώντου Βλαδίμηρου Νικολούζου, Ελλάδα, 2023, 93′, που δημιουργήθηκε μέσω μιας συλλογικής δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ του Deep Forest Foundation και των ιθαγενών κοινοτήτων του δάσους του Αμαζονίου, The Parallel Currents του Pablo Chavanel, Γαλλία, 2024, 68′, Ελληνική Πρεμιέρα, για τη βία και την επιβίωση στις πόλεις και στη φύση με φόντο την Καμπότζη, τους Ερυθρούς Χμερ και τα υδροηλεκτρικά φράγματα στον ποταμό Μεκόνγκ, The Pickers της Elke Sasse, Γερμανία, 2024, 80′, για τους εργάτες συλλογής στα ευρωπαϊκά χωράφια όπου συγκομίζονται τα καθημερινά μας φρούτα και λαχανικά, The Three Fatalities of Teofilo Del Valle του Manuel De Juan Navarro, Ισπανία, 48′, Ελληνική Πρεμιέρα, που ρίχνει φως στο χρονικό του πρώτου θανάτου που προκλήθηκε από ένοπλους αστυνομικούς το 1976, από τότε που ο Χουάν Κάρλος Ι έγινε αρχηγός του κράτους και WhoIf Not Us? – The Fight for Democracy in Belarus της Juliane Tutein, Γερμανία/Λευκορωσία, 2023, 77′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τον αγώνα για δημοκρατία στη Λευκορωσία και τη ζωή τριών γυναικών μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2020 που κατεστάλησαν βίαια από το καθεστώς Λουκασένκο.

Στο πρόγραμμα μicro θα απολαύσουμε τις ταινίες μικρού μήκους: Between the Fields των Gretel Ribka & Jonas Riedinger, Γερμανία, 2023, 29′ Ελληνική Πρεμιέρα για την αγροτική δουλειά και τα βάρη της οικογενειακής της συνέχισης, A beautiful day του Stefano Obino, Γερμανία, 2023 19′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τις ζωές των πολλών παιδιών που διέφυγαν από τον πόλεμο του ISIS μέσα από το προσωπικό ημερολόγιο μιας μητέρας, Enemy Alien του Gabriel Murphy, Αυστραλία, 2022, 12′ Ελληνική Πρεμιέρα, μια ποιητική αφήγηση των εμπειριών ενός δεκατετράχρονου αγοριού από το Ντάργουιν, το οποίο η κυβέρνηση εγκλώβισε λόγω της εθνικότητάς του, Dipped in Black των Matthew Thorne και Derik Lynch, Αυστραλία, 2023, 24′ για την καταπίεση της ζωής των λευκών της πόλης στην Αδελαΐδα, μέσα από ένα προσωπικό ταξίδι, Anima της Kristin Ivanova, Βουλγαρία, 2024, 23′ Διεθνής Πρεμιέρα με τις ιστορίες τριών φαινομενικά διαφορετικών γυναικών που συνδέονται με ένα κοινό τραύμα – την ενδοοικογενειακή βία, For here am I sitting in a tin can far above the world της Gala Hernández López, Γαλλία, 2023 18′, για τα κρυπτονομίσματα και τον Αμερικανό κρυπτογράφο Hal Finney, Νεκρή Ζώνητου Ιωάννη Παναγή, Κύπρος, 2023, 17’ Παγκόσμια Πρεμιέρα, για την καθημερινότητα στην περίκλειστη πόλη της παλιάς Λευκωσίας, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, El Kala του Diego Pérez González, Ισπανία, 2023, 19′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τους αόρατους ανθρώπους που αγωνίζονται να απεξαρτηθούν μέσα από μια προσωπική ιστορία, Εσωτερική των Λάουρα Μαραγκουδάκη & Τατιάνα Μαυρομάτη, Ελλάδα, 2022, 12’, ένα πορτρέτο της «αόρατης» εργασίας των Γεωργιανών γυναικών που δουλεύουν ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί σε ελληνικά νοικοκυριά, Keeping Country Strong της Bettina Catherine Richter, Αυστραλία, 2023, 29′ Παγκόσμια Πρεμιέρα, για τις αυτόχθονες προστατευόμενες περιοχές που καλύπτουν πάνω από το 50% των χερσαίων αποθεμάτων της Αυστραλίας και τους δασοφύλακές τους, The Board της Carmen Tortosa, Ισπανία, 2023, 19′ Διεθνής Πρεμιέρα, για τη διαδικασία λήψης παρατεταμένης αναρρωτικής άδειας ή πιστοποίησης μόνιμης αναπηρίας των εργαζομένων, Sala 5 του Stefano Santamato, Ιταλία, 2022, 15′ Ελληνική Πρεμιέρα, για την ανακαίνιση της Αίθουσας 5 με το “Cartone di Raffaello” που προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία στην Pinacoteca Ambrosiana στο Μιλάνο, ένα από τα παλαιότερα και πιο φημισμένα μουσειακά ιδρύματα στον κόσμο, Sister of Mine του Mariusz Rusinski, Πολωνία, 2023, 30′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τις συνθήκες που οδήγησαν μια ταλαντούχα έφηβη στον εθισμό στα ναρκωτικά, The Meatseller της Margherita Giusti, Ιταλία, 2023, 17′ Ελληνική Πρεμιέρα, η animated ιστορία αναζήτησης ταυτότητας μιας νεαρής Νιγηριανής που φιλοδοξεί να γίνει κρεοπώλης όπως η μητέρα της, Old Summer της Maria Wider, Πολωνία, 2023, 25′ Ελληνική Πρεμιέρα για τους τρόπους αναζήτησης της αληθινής αγάπης από μια εβδομηντάχρονη γυναίκα, Los Sandy’s του Jaime Puerta, ΗΠΑ, 2024, 27′ Διεθνής Πρεμιέρα, που εξερευνά τις θυσίες και τη δημιουργική ανθεκτικότητα μιας χήρας Μεξικανής μετανάστριας στις ΗΠΑ και τις ευκαιρίες για τα επτά παιδιά της μέσω της μουσικής, Reem Al Shammary – The Bedouin Boxeur του Mattia Ramberti, Ιταλία, 2023 15′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τη βεδουΐνα πυγμάχο που καθοδηγείται από την επιθυμία της να φτάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εμπνεύσει μια νεότερη γενιά γυναικών να αγωνιστεί κατά της ανισότητας των φύλων στην Ιορδανία, Monument του Maksim Avdeev, Ρωσία, 2024, 15′ Ελληνική Πρεμιέρα, για τη σχέση πατέρα και ομοφυλόφιλου γιού σε έναν προβληματισμό για την οικογένεια, την ταυτότητα και την άβυσσο της ιδεολογίας, The Most Beautiful Corner in the World του Robo Mihály, Σλοβακία, 2022, 25′ Ελληνική Πρεμιέρα, που παρακολουθώντας μια νεαρή Ουκρανή στη Σλοβακία αποκαλύπτει τις προκλήσεις στη γλώσσα και την ιστορία και την εμφάνιση ενός νέου αυταρχισμού στη σύγχρονη σλοβακική κοινωνία, The Moon Will Contain Us της Kim Torres, Κόστα Ρίκα, 2023, 18′, ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας για την πόλη Manzanillo, που βρίσκεται στην ακτή της Καραϊβικής στην Κόστα Ρίκα, Uapishka της Marie France L’ Ecuyer, Καναδάς, 2023 27′, Διεθνής Πρεμιέρα, που παρακολουθεί την προσπάθεια μιας ομάδας Ιννού και μη ιθαγενών τυχοδιωκτών να διασχίσουν με χιονοπέδιλα, χωρίς καμία βοήθεια την οροσειρά Uapishka, που βρίσκεται βόρεια του 51ου παράλληλου και αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ του βόρειου δάσους και του αρκτικού νησιού Nitassinan, Ο Τελάληςτου Βαγγέλη Πυρπίλη, Ελλάδα, 2024, 20’, για τις προσπάθειες βιοπορισμού του ηθοποιού Τάσου Κορόζη ως τελάλη στο Αγρίνιο, When a Rocket Sits on the Launch Pad του Bohao Liu, Κίνα, 2023, 12′, όπου στην αθλητική κατασκήνωση μπάσκετ, η 15χρονη Fang μιλάει για τα όνειρά της στη σκιά των ενηλίκων και το Crazy Love της Martyna Peskzo, Πολωνία, 2023, 28’ Ελληνική Πρεμιέρα, που απεικονίζει με χαρμολύπη τις προσπάθειες ενός ζευγαριού με σύνδρομο Down να ζήσουν τον έρωτά τους με πλήρη αυτοδιάθεση, παρά τις απαγορεύσεις του κοινωνικού τους κύκλου.

Στο Μη Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, το Πανόραμα, θα δούμε το Beyond Paper της Oana Suteu Khintirian, Καναδάς, 2022, 130′, Ελληνική Πρεμιέρα, για τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης μείωσης της χρήσης των βιβλίων στη σκέψη και τη μάθηση και το μέλλον των αναμνήσεών μας, το Freedom is Beautiful του Angus McDonald, Αυστραλία, 2023, 67’ Ελληνική Πρεμιέρα, που αφηγείται την ιστορία δύο Κούρδων προσφύγων που διέφυγαν από τις διώξεις στο Ιράν, έφτασαν με πλοίο στην Αυστραλία το 2013 αναζητώντας άσυλο και κρατήθηκαν για σχεδόν 8 χρόνια, το Australian Warsep.1 της Rachel Perkins, Αυστραλία, 2022, 57′ Ελληνική Πρεμιέρα, που ταξιδεύει σε όλη την Αυστραλία για να δώσει φωνή στην ιστορία των Αυστραλιανών Πολέμων, το Delikado του Karl Malakunas, Αυστραλία, 98′, 2022 Ελληνική Πρεμιέρα, για τρεις περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που προσπαθούν να σταματήσουν πολιτικούς και επιχειρηματίες από το να καταστρέψουν το ειδυλλιακό Παλαουάν των Φιλιππίνων, τον Γυρισμό του Νίκου Καρακώστα, Ελλάδα, 2023, 46’, για την επιστροφή ενός νησιώτη στην πατρίδα του, το Καστελλόριζο, τη Μάνα της Valerie Kontakos, Ελλάδα, 2014, 67’, για τη θρυλική ιστορία μιας παρέας κοριτσιών που το 1962 το έσκασαν απ’ το σπίτι για να κλειστούν σε μοναστήρι, το The Defendersτου Matthew Bate, Αυστραλία, 2023, 81′ Ελληνική Πρεμιέρα, που αφηγείται τη συναρπαστική, αληθινή ιστορία ενός πληροφοριοδότη, του ποδοσφαιριστή πρόσφυγα από το Μπαχρέιν, Hakeem al-Araibi, κυνηγημένου από την Ιντερπόλ, το Workingman’s Death του Michael Glawogger, Αυστρία/Γερμανία, 2005, 122′, για τους σύγχρονους χειρώνακτες εργάτες και την εξοντωτική εργασία τους στην Ουκρανία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν ή την Κίνα, το There was nothing here before του Yvann Yagchi, Ελβετία, 2023, 71′, Ελληνική Πρεμιέρα, το ταξίδι ενός Ελβετού σκηνοθέτη παλαιστινιακής καταγωγής στη Δυτική Όχθη για να κατανοήσει τον χωρισμό του από έναν παιδικό φίλο που έγινε Εβραίος έποικος, το They Chose China του Shuibo Wang, Καναδάς, 2005, 52′, για την εκπληκτική ιστορία 21 Αμερικανών στρατιωτών που επέλεξαν να παραμείνουν στην Κίνα μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1954, το Underwonder, επ. 1Η Λίμνη της Βουλιαγμένης του Κώστα Καρύδα, Ελλάδα, 2024, 51’, για τα μυστικά του βαθύτερου σπηλαίου της λίμνης, το The Yellow Bittern του Alan Gilsenan, Ιρλανδία, 2009, 120’ που ξεδιπλώνει την ιστορία των The Clancy Brothers, μιας από τις επιδραστικότερες μουσικές μπάντες στην ιστορία της Ιρλανδίας, ενώ θα προβληθεί και το Καστελλόριζο – Στην Άκρη του Αιγαίουτων Άγγελου Κοβότσου και Ειρήνης Σαρίογλου, Ελλάδα, 2016, 55’ ως φόρος τιμής στην ιστορία και τη μαγεία του νησιού.

Φωτογραφίες του Φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες από τη Συνέντευξη Τύπου θα βρείτε εδώ.

Το trailer της 9ης έκδοσης θα βρείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr

ή να επικοινωνήσετε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις δράσεις και τα νέα του Beyond Borders, ακολουθώντας το Φεστιβάλ

στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο LinkedIn.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes.

Συν-διοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου η Γενική Γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ, Ειρήνη Σαρίογλου, θα παραστεί  στην εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοντοπεύκου (Αγία Παρασκευή, Δερβενακίων & Χρυσοστόμου Σμύρνης) και θα παραθέσει ομιλία με τίτλο "Από την Άλωση στις πολλαπλές αλώσεις".

Ώρα έναρξης της εκδήλωσης 18:30.

Το ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» απέσπασε χθες το βράδυ (26 Μαΐου 2024) εύφημο μνεία στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, κατά την Τελετή Απονομής των βραβείων του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και με τη μουσική υπογραφή του Γιώργου Παπαχριστούδη, το ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» ξεχώρισε για το συγκινητικό σενάριο, την ιστορικότητα και τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, κερδίζοντας την εν λόγω διάκριση ανάμεσα σε 1.250 ταινίες που κατατέθηκαν συνολικά. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τη σημασία του ντοκιμαντέρ για τη διατήρηση και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Το ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Πεντέλης, εμβαθύνει στην πλούσια ιστορία των Βουρλών, άλλοτε εξέχουσας πόλης στα παράλια της Μικράς Ασίας. Γνωστά για τη ζωντανή οικονομική, πνευματική και διοικητική ζωή τους στις αρχές του 20ου αιώνα, τα Βουρλά κατείχαν μια ξεχωριστή θέση στον ελληνικό κόσμο. Ήταν ένας κόμβος έντονης εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με μια ακμάζουσα πνευματική κοινότητα. Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει αυτό το ιστορικό παρελθόν μέσα από διάφορες μαρτυρίες, που συμπληρώνονται από εκτενές αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. Σημειωτέον, ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε στη Σμύρνη, τιμούσε τα Βουρλά στη μνήμη του ως την επιτομή της «γλυκιάς πατρίδας».

Το φεστιβάλ, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσίασε μια ποικιλία ταινιών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία και πολλές άλλες.

Το 8ο BEYOND BORDERS ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

29-31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Το Beyond Borders – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ετοιμάζεται για την 9η έκδοσή του, 25/8-1/9/2024 στο Καστελλόριζο, στο μεταξύ όμως το μακρινό Καστελλόριζο έρχεται στην Αθήνα!Από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου 2024 τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 8ου Beyond Borders θα προβληθούν στον φιλόξενο χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, στηρίζοντας ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό, όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός

Με προβολές ταινιών, Q&As και masterclasses οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες απ’ όλον τον κόσμο που ξεχώρισαν τον περασμένο Αύγουστο για τον τρόπο που καταπιάνονται με τις λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας, για την κοινωνική τους ευαισθησία, την πρωτοτυπία της ιδέας και την καλλιτεχνική τους αξία.

Όπως δήλωσε η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ: «Το να έρθει το Beyond Borders και στην Αθήνα, ήταν πάγια επιθυμία δική μας, των δημιουργών και βεβαίως του κοινού του φεστιβάλ, που δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό, μαγευτικό Καστελλόριζο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συνεργασία μας με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και από αυτή τη χρονιά οι βραβευμένες ταινίες του Beyond Borders – Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα προβάλλονται τον Μάρτιο και στην Αθήνα, συναντώντας το ευρύτερο κοινό τους. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ταινίες του φεστιβάλ, πολλές από τις οποίες προβάλλονται σε ελληνική, διεθνή και παγκόσμια πρεμιέρα, βρίσκοντας μετά το δρόμο τους στα φεστιβάλ ή και στις αίθουσες. Ταινίες με θάρρος, τόλμη, χιούμορ, τεκμηρίωση, ταινίες που βλέπουν τον κόσμοκαθαρά και που αξίζει να τις δει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Σας περιμένουμε όλους και όλες για τρεις κινηματογραφικές βραδιές στην Αθήνα με αέρα Καστελλορίζου!».

Ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε, όπως το Scenes with my father (Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Βραβείο FIPRESCI) της Ολλανδο-Κροάτισσας σκηνοθέτριας Biserka Šuran σε ελληνική πρεμιέρα που αναβιώνει σκηνές από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Audrey Napanangka (Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ) της αυστραλιανής Penelope McDonald σε διεθνή πρεμιέρα, που παρακολουθεί τη ζωή της εκπληκτικής Audrey και της οικογένειας Walpiri που ταξιδεύει εκπαιδεύοντας η ίδια τα παιδιά της, το Ξύπνησα 18 (Ειδικό Βραβείο Οδυσσέας) της Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, όπου έξι ασυνόδευτοι νέοι και νέες μιλούν για τη ζωή στην Ελλάδα, καθώς αλλάζει και δυσκολεύει απότομα στα 18, τα Φύλλα Καπνού (Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ) των Στάθη Γαλαζούλα και Ελίζας Καβαλαράκη, που ξεδιπλώνουν τις μνήμες γυναικών καπνεργατριών, το The hidden children of Colonization (Βραβείο #ThisisEU) του Dominique Regueme σε ελληνική πρεμιέρα, που πραγματεύεται την ιστορία απομάκρυνσης και εξορίας χιλιάδων πολυφυλετικών παιδιών κατά τη διάρκεια του βελγικού αποικισμού στο Κονγκό, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι και το Bitter September (Χάλκινος Φοίνικας μicro) της Σοφίας Φαραντάτου σε ελληνική πρεμιέρα για τη διαχείριση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου ή το επίκαιρο A Tale of four Minorities (Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας) του ισραηλινού David Deri σε παγκόσμια πρεμιέρα, με τις αποκαλυπτικές ιστορίες από οικογένειες Μουσουλμάνων, Εβραίων Υπερ-Ορθόδοξων, Εβραίων Θρησκευόμενων Έποικων και Εβραίων Κοσμικών ομοφυλόφιλων, το Will you look at me? (Χρυσός φοίνικας μicro) του κινέζου Shuli Huang, μια εξομολογητική συζήτηση ανάμεσα σε έναν νεαρό σκηνοθέτη και τη μητέρα του και το Scars (Αργυρός Φοίνικας μicro) της Alex Anna σε ελληνική πρεμιέρα, ένα αφοπλιστικά ειλικρινές πορτρέτο της προσωπικής πάλης της ίδιας της σκηνοθέτριας με την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό.

Μη χάσετε επίσης τα masterclasses του Jordan Paterson, καναδού σκηνοθέτη, παραγωγού και συγγραφέα και του Michel Noll, προέδρου της γαλλικής Ecrans des Mondes, εμπνευστή του Grecdoc και διευθυντή Διεθνούς Ανάπτυξης του Beyond borders. Το masterclass του Michel Noll την Παρασκευή 29 Μαρτίου με τίτλο « Beyond the Imagination: A Symphonic Festival» θα επικεντρωθεί σε ζητήματα διεθνούς διασύνδεσης και ανάπτυξης των κινηματογραφικών φεστιβάλ υπό το πρίσμα της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των μελλοντικών προοπτικών. Το Σάββατο 30 Μαρτίου με το masterclass «Exploring Migration Through the Lens», ο Jordan  Paterson θα εξετάσει ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ και οι ερευνητές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σήμερα με την κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση, όπως: Ποια είναι η ηθική της συναίνεσης σε μια κρίση; Ποια είναι η νομική δέσμευση του ντοκιμαντέρ διεθνώς; Ποιος είναι ο ρόλος της συνεργασίας με τους συνομιλητές και των προσωπικών τους απόψεων; Τι εννοούμε πραγματικά με τον όρο ‘πρόσβαση’; Ποιο είναι το ιδεολογικό πλαίσιο του κινηματογραφιστή, ρητά ή σιωπηρά; Και πώς μπορεί το ντοκιμαντέρ να αναπαραστήσει και να δημιουργήσει ταινίες που αντιτίθενται σε κυρίαρχες αφηγήσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας ή των ΜΜΕ;

Τα masterclasses θα διεξαχθούν στα Αγγλικά.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes.

Με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Χορηγός Επικοινωνίας της δράσης είναι η ΕΡΤ.

Οι προβολές στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, στάση μετρό Κεραμεικός.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα βρείτε στο more.com

Βρείτε το προωθητικό βίντεο της δράσης εδώ.

Πρόγραμμα προβολών και masterclasses:

Παρασκευή 29 Μαρτίου

16:30-17:15 Masterclass Michel Noll «Πέρα από τη Φαντασία»

18:00-18:30 Καλωσόρισμα

18:30-19:17 Scenes with my Father της Biserka Suran, 47΄

19:17-19:25 Διάλειμμα

19:25-20:50 Audrey Napanagka της Penelope MacDonald, 84΄

20:50-21:00 Διάλειμμα

21:00-21:15 Ξύπνησα 18 της Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, 13΄(Ακολουθεί Q&A με τη σκηνοθέτρια)

Σάββατο 30 Μαρτίου

16:00-18.00 Masterclass Jordan Paterson «Εξερευνώντας τη μετανάστευση μέσω του φακού»

18:00-18:40 Φύλλα Καπνού των Στάθη Γαλαζούλα & Ελίζας Καβαλαράκη, 39΄

18:40-19:00 Διάλειμμα

19:00-20:00 The Hidden Children of Colonization του Dominique Regueme, 58΄

20:00-20:10 Διάλειμμα

20:10-20:40 Bitter September της Σοφίας Φαραντάτου, 26΄ 

Κυριακή 31 Μαρτίου

18:00-18:20 Will you look at me? του Shuli Huang, 20΄

18:20-19:55 A Tale of Four Minorities του Devid Deri, 95΄ 

19:55-20:05 Διάλειμμα

20:05-20:15 Scars της Alex Anna, 10΄ 

20:15 Λήξη δράσης

Φωτογραφίες των ταινιών θα βρείτε ΕΔΩ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήσετε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Λίγα λόγια για τις ταινίες του φεστιβάλ

Scenes with My Father, της Biserka Šuran, Ολλανδία, 2022, 47’, Ελληνική Πρεμιέρα

Η Šuran πηγαίνει τον πατέρα της σε ένα ταξίδι πίσω στη μνήμη, όπου αναβιώνει σκηνές από τη χώρα γέννησής τους, την πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι αναμνήσεις αντανακλώνται σε κινηματογραφικά ντεκόρ, στα οποία συζητούν για την εθνικότητα, την ταυτότητα, την αγάπη, τα όνειρα και για όσα πράγματα μετανιώνουν. Ερωτικά γράμματα, αρχειακό και ανέκδοτο υλικό από μέλη της οικογένειας δίνουν στο κοινό μια εικόνα για τις δοκιμασίες και τα βάσανα που βίωσε η οικογένεια, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της. Αυτό το συμβολικό οδικό ταξίδι λειτουργεί

θεραπευτικά στις πληγές του παρελθόντος, καθώς η σκηνοθέτρια και κόρη δημιουργεί χώρο για να συσχετιστεί με την εμπειρία του πατέρα της και τις αναπόφευκτες επιλογές. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπνευσμένη συνομιλία που πολλοί θεατές θα ήθελαν να έχουν με έναν γονέα.

Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, με χορηγό την ΕΡΤ για τη δημιουργική του καινοτομία στα είδη της ιστορίας και της αυτοβιογραφίας. Βραβείο FIPRESCI για το πώς καταφέρνει να συνδυάσει μια προσωπική ιστορία με την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Audrey Napanangka, της Penelope McDonald, Αυστραλία 2022, 84’, Διεθνής Πρεμιέρα

Η ιστορία μιας γυναίκας Warlpiri, της Audrey, και του ταξιδιού της με τον Σικελό σύντροφό της Santo, ώστε να παραμείνουν μαζί με τα παιδιά που μεγαλώνουν, παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η Audrey μεταλαμπαδεύει τις πολιτιστικές της γνώσεις, τη γλώσσα και το δίκαιο στις ζωές όσων φροντίζει, διασφαλίζοντας επίσης ότι έχουν την εκπαίδευση για τον πολύπλοκο σημερινό κόσμο. Τα πλάνα από την καθημερινότητα αυτού του αποφασισμένου ζευγαριού, που τραβήχτηκαν σε μια περίοδο μεγαλύτερη από 10 χρόνια στην Mbantua (Alice Springs) και στις πατρίδες των Warlpiri, παρέχουν μοναδικές πληροφορίες για μια οικογένεια στην Αυστραλία του σήμερα.

Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγό την ΕΡΤ για τη μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό στην ηρωίδα και για το μοντάζ της ταινίας που μας πάει πέρα από τα σύνορα.

A Tale of Four Minorities/Μια ιστορία τεσσάρων μειονοτήτων του David Deri, Ισραήλ 2023, 95’, Παγκόσμια πρεμιέρα

Τέσσερις οικογένειες, γονείς και τα παιδιά τους, από τέσσερις μειονότητες στο Ισραήλ, αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας, η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Μουσουλμάνοι, Εβραίοι Υπερ-Ορθόδοξοι, Εβραίοι Θρησκευόμενοι Έποικοι και Εβραίοι Κοσμικοί ομοφυλόφιλοι. Ένα ταξίδι που αποκαλύπτει τον εξτρεμισμό και την αποσύνθεση, αλλά δημιουργεί εκπληκτικές συμμαχίες και έναν συναρπαστικό διάλογο.

Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ με χορηγό την ΕΡΤ για την ταινία που όχι μόνο μας προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στις δυσκολίες μιας από τις πιο χρόνιες εστίες συγκρούσεων και απογοητεύσεων, αλλά είναι και μια μεγάλη παράφραση της ανθρωπότητας γενικά.

Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με χορηγία του ΕΚΟΜΕ για την τολμηρή και διεισδυτική ματιά με την οποία καταγράφει πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και διαφορές της ισραηλινής κοινωνίας, που απηχούν την ευρύτερη μεσογειακή πραγματικότητα, για να εκφράσει την επιτακτική ανάγκη για αμοιβαία αποδοχή και συνύπαρξη.

The hidden children of colonization, του Dominique Regueme, Γαλλία – Βέλγιο, 2022, 58’, Ελληνική Πρεμιέρα

Κατά τη διάρκεια του βελγικού αποικισμού στο Κονγκό, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι, πολλές χιλιάδες πολυφυλετικά παιδιά υπήρξαν θύματα στοχευμένου διαχωρισμού: απομακρύνθηκαν βίαια από τις οικογένειές τους, τοποθετήθηκαν σε ειδικά οικοτροφεία και στη συνέχεια εξορίστηκαν στο Βέλγιο, την παραμονή της ανεξαρτησίας. Αυτή η ταινία αφηγείται την ιστορία πολλών από εκείνα τα παιδιά. Εξήντα χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτοί οι μάρτυρες κοιτάζουν τώρα πίσω στο παρελθόν τους, ψάχνοντας να βρουν τις ρίζες τους, ακόμη και να γιατρέψουν πληγές της παιδικής τους ηλικίας.

Βραβείο #ThisisEU Ευρωπαϊκές Αξίες της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,επειδή επικεντρώνεται στις τραγικές συνέπειες της βελγικής αποικιακής πολιτικής στο προεπαναστατικό Κονγκό, όπου ο στοχευμένος διαχωρισμός χιλιάδων μικτών παιδιών διέλυσε οικογένειες και ζωές.

«Will you look at me?» του Shuli Huang, Κίνα, 2022, 20’

Όταν ένας νεαρός Κινέζος σκηνοθέτης επιστρέφει στη γενέτειρά του προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του, μια συζήτηση με τη μητέρα του, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, βυθίζει τους δυο τους σε μια αναζήτηση αποδοχής και αγάπης. Μια συγκλονιστική ιστορία προσωπικής σύγκρουσης που τελικά εξελίσσεται σε μια ευρύτερη εικόνα περίπλοκων οικογενειακών σχέσεων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη σημερινή Κίνα.

Χρυσός Φοίνικας μicro για την προσωπική ιστορία μιας εξαιρετικά οδυνηρής σχέσης μητέρας και γιου, ειπωμένη με έναν σχεδόν ριζοσπαστικά ποιητικό τρόπο, με τη χρήση κάμερας super 8.

Scars, της Alex Anna, Καναδάς, 2020, 10’, Ελληνική Πρεμιέρα

Ένα οικείο πορτρέτο της προσωπικής πάλης της ίδιας της σκηνοθέτριας με την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό. Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ με τα κόμικς, αυτή η ταινία ευαισθητοποιεί και τονίζει τη σημασία της συζήτησης γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα.

Αργυρός Φοίνικας μicro για τον συνδυασμό ποιητικού ημερολογίου και τρυφερής κινηματογράφησης για την απεικόνιση μιας ψυχικής διαταραχής που παρασύρει τους θεατές σε μια φαινομενικά  όμορφη, αλλά τελικά πολύ οδυνηρή ιστορία. Η ένταση μεταξύ του ορατού πόνου και της ομορφιάς δημιουργεί ένα συναρπαστικό μείγμα συναισθημάτων που μένει στο μυαλό μας σαν τα σημάδια στο σώμα.

Ξύπνησα 18, της Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, Ελλάδα, 2022, 13’. Έξι παιδιά. Έξι ασυνόδευτα παιδιά. Μια λέξη κάνει τη διαφορά. Έξι άνθρωποι μιλούν για τη ζωή σε μια καινούρια χώρα, την Ελλάδα, μια ζωή που αλλάζει απότομα και γίνεται πολύ δυσκολότερη στα 18. Τα όνειρα, οι ματαιώσεις, οι φόβοι και οι ελπίδες έξι νέων ανθρώπων.

Βραβείο “Οδυσσέας” της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο του θέματος των ασυνόδευτων ανηλίκων, απότοκο των σύγχρονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων. Των παιδιών, που εν τω μεταξύ ενηλικιώνονται και καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται. 

Φύλλα καπνού, των Στάθη Γαλαζούλα & Ελίζας Καβαλαράκη, Ελλάδα, 2023, 39’

Γυναίκες καπνεργάτριες, προσφύγισσες δεύτερης γενιάς και οι ίδιες, ανατρέχουν στις εργατικές τους μνήμες από τις καπναποθήκες του Αγρινίου. Παράλληλα, η καπνεργάτρια Παρθένα Δεσποινίδου επισκέπτεται την εμβληματική καπναποθήκη Παπαστράτου προσπαθώντας να ανασυστήσει τον χώρο που κάποτε ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καπνοπαραγωγής του 20ού αιώνα.

Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με χορηγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, για την ανάδειξη του ζητήματος της γυναικείας εργασίας και θεματικών, όπως η εκμετάλλευση, η αλληλεγγύη και η αντίσταση στο παρελθόν και στο παρόν.

Bitter September, της Σοφίας Φαραντάτου, Ελβετία, 2022, 26’, Ελληνική Πρεμιέρα

Μετά τη δολοφονία του Ελληνοαμερικανού ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή, Ζακ Κωστόπουλου, η παιδική του φίλη, Σοφία Φαραντάτου, επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκλωβίζεται σε αδιέξοδο. Το βίντεο της δολοφονίας, που τραβήχτηκε από περαστικό, παίζει σε επανάληψη σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας. Μεταξύ της αφήγησης των μέσων ενημέρωσης και του δικού της αρχείου από τη φίλη της, η Σοφία δεν έχει άλλη επιλογή από το να απομονωθεί και να στοχαστεί την έννοια της μνήμης. Μόνο ο χρόνος μπορεί να της δώσει το χώρο να θρηνήσει και να διαχειριστεί την απουσία του φίλου της.

Χάλκινος Φοίνικας μicro για τη συμβολή, μέσα από το προσωπικό βλέμμα, στην καλλιέργεια μεγαλύτερης ανεκτικότητας στις σύγχρονες, ποικιλόμορφες κοινωνίες.

Συνεχίζοντας τα νέα των δράσεών του, το ΙΔΙΣΜΕ, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο της Νέας Πεντέλης, θα παρουσιάσει Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας την Παρασκευή 5 Απριλίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Νέας Πεντέλης (είσοδος Παναγούλη) με δωρεάν δικαίωμα εισόδου για το κοινό.

Η προβολή τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πεντέλης.

Το 9ο Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα!

Για 9η συνεχόμενη χρονιά το Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεώνει το ραντεβού του (25/08–01/09/2024) με το κινηματογραφόφιλο κοινό και δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο και μας προ(σ)καλεί να αμφισβητήσουμε στεγανά, διχοτομίες και δίπολα, έχοντας ως κεντρική θεματική την έννοια «δύο φορές ξένος»: Με αφορμή την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έναν αιώνα πριν και την μαζική εξαίρεση ανθρώπων εκατέρωθεν των συνόρων, το Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα του πέρα από τα προφανή, διερωτάται και αναστοχάζεται για ανθρώπους και ζωές που έμειναν στο μεταίχμιο. Για προσωπικές ιστορίες που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να χωρέσουν ή να αφομοιωθούν από κυρίαρχες ιδεολογίες και αντιλήψεις και υποχρεώθηκαν σε μια αδιάκοπη αναζήτηση αποδοχής και συμφιλίωσης.

Αποδίδοντας έναν πνευματικό φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς, που μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον, η 9η έκδοση του Beyond Borders φιλοδοξεί μέσω του κινηματογραφικού της προγράμματος, μέσω βιβλιοπαρουσιάσεων, εικαστικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και μουσικών παραστάσεων, να τονίσει τις λεπτές εκείνες αποχρώσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και να επαναφέρει, με όχημα το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, το ζήτημα της προάσπισης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε ύψος και μήκος της οικουμένης. Μέσω της ανταλλαγής απόψεων, οραμάτων και ιδεών, το Φεστιβάλ ευελπιστεί να δώσει μια νέα πνοή και ανάγνωση στην καθημερινότητα που μας περιβάλλει, συνθέτοντας όλα τα υπάρχοντα στοιχεία σε μια δημιουργική παλέτα, σε ένα πολυπολιτισμικό χωνευτήρι, εντός του οποίου ο πλουραλισμός και η διαθεματικότητα θα πρωταγωνιστούν.

Λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια παράδοση του Καστελλορίζου – φυσικού τόπου διεξαγωγής του Φεστιβάλ – στην παραγωγή μαργαριταριών, επιλέγουμε να παραλληλίσουμε τις ανθρώπινες ζωές με αυτά: Σε πείσμα των δυσκολιών και των πληγών συνεχίζουμε να παράγουμε τις πιο λαμπερές και πολύτιμες ελπίδες μας!

Την αφίσα της φετινής διοργάνωσης εμπνεύστηκε και σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο polkadot design, αναφέροντας μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του: «Φυσικό επακόλουθο της μετανάστευσης είναι η συγχώνευση ποικιλόμορφων πολιτισμών. Η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών συνθέτουν μια παλέτα, μοναδική όπως και οι άνθρωποι που την αποτελούν. Στο εικαστικό της αφίσας ερευνούμε το χρωματικό αποτύπωμα αυτών των ιστοριών». Το still της αφίσας είναι από το ντοκιμαντέρ Scenes with my Father της Biserka Šuran.

Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, στηρίζοντας ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό, όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι).

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής ταινιών για τη φετινή, 9η έκδοση του Beyond Borders λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή ακολουθήστε το Beyond Borders στο Facebook, στο Instagram και LinkedIn.

Με αθρόα προσέλευση κοινού και τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 η πρεμιέρα του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, που με αφορμή την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου της Βασιλικής Ράλλη ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας ολόκληρου του ελληνισμού της καθ’ημάς Ανατολής και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ ο Γιώργος Παπαχριστούδης, στο τραγούδι η Φωτεινή Δάρρα, ενώ την αφήγηση ο ανέλαβε Γιώργος Κέντρος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), που πλημμύρισε με περισσότερους από 500 καλεσμένους του ΙΔΙΣΜΕ, τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, κοινωφελών και πολιτιστικών Ιδρυμάτων, ΜΜΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, μεταξύ αυτών και από την Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου και την Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσης της Πάτρας.

Το ΙΔΙΣΜΕ οφείλει θερμές ευχαριστίες στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και ειδικά στον μαέστρο Γιώργο Αραβίδη, στον συνθέτη Γιώργο Παπαχριστούδη και στην μαγευτική Φωτεινή Δάρρα, που με τα μουσικά τους ταλέντα χάρισαν μια αίσθηση μυσταγωγίας στην βραδιά, ερμηνεύοντας την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ. Την εκδήλωση απογείωσε ο Γιώργος Κέντρος, απαγγέλοντας μοναδικά αποσπάσματα από το έργο Ιστορία ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα και μεταφέροντας όλους τους παρευρισκόμενους νοητά στα χαρακώματα των αμελέ ταμπουρού του 1922. Την εκδήλωση αποφώνησε η ιστορικός και σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ, Ειρήνη Σαρίογλου, θυμίζοντας στο κοινό το όραμα του ΙΔΙΣΜΕ, που δεν είναι άλλο από τον γνωστό στίχο του ποιητή Μ. Αναγνωστάκη: «Θυμάμαι, άρα υπάρχω".

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ.

 
Σε μια από τις πολύ σπάνιες στιγμές συνεύρεσης της Μουσικής με την Ποίηση, βρεθήκαμε για να γιορτάσουμε και παράλληλα να τιμήσουμε για ακόμα μια φορά, το σπουδαίο έργο του Κωνσταντινοπολίτη ποιητή, Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μουσικού cd που κυκλοφόρησε το ΙΔΙΣΜΕ, «Και τα μελλούμενα για σένα».
 
Ο Παπακωνσταντίνου τιμήθηκε επανειλημμένα για το σύνολο της συγγραφικής του δραστηριότητας, απέσπασε 4 φορές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ άφησε πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη διδακτικού έργου και πνευματικού πλούτου για τις επόμενες γενιές. Για τον λόγο αυτό, θέλουμε πρώτα και κύρια να ευχαριστήσουμε όλες και όλους του φίλους του ΙΔΙΣΜΕ που με την ανεπανάληπτη προσέλευσή του, αλλά και με την ενεργητική συμμετοχή τους σιγοτραγούδησαν μαζί μας με συγκίνηση, τιμώντας με τη σειρά τους το πραγματικά μοναδικό αυτό έργο του Πολίτη ποιητή μας.
 
Φυσικά, δε θα μπορούσαμε παρά να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη μας στους μουσικούς συνοδοιπόρους και όλους τους συντελεστές, που με τόση τρυφερότητα και αφοσίωση αγκάλιασαν την χθεσινή παράσταση και έγιναν πρωταρχικοί κοινωνοί του εγχειρήματος: τον Ανδρέα Αναγνωστόπουλο (σύνθεση/πιάνο), την Φιλοθέη Μοράνο (τραγούδι/απαγγελία), τον Κώστα Βασιλιάγκο (τραγούδι), τον Βαγγέλη Ζωγράφο (μπάσο/απαγγελία), τον Νίκο Απέργη (φυσαρμόνικα), τον Δήμο Βουγιούκα (ακορντεόν) και τον Δημήτρη Κουφόφιωργο (κιθάρα, μπουζούκι, μαντολίνο). Φυσικά, την όλη παράσταση συντόνισε και παρουσίασε η παλλόμενη ψυχή του ΙΔΙΣΜΕ και Γενική του Γραμματέας, Ειρήνη Σαρίογλου!
Κατάλογος
εκδόσεων