Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου "Πέρα από τα Σύνορα"

Η ιστορία του Γιάννη είναι το πρώτο από τα ιστορικά ντοκιμαντέρ απόδημου δημιουργού που προβλήθηκε εχθές στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Καστελλόριζο.

Είναι η ιστορία ενός Πόντιου πρόσφυγα από την Κριμαία που έφτασε στον Πειραιά το 1919. Μέσα από τα μάτια της δισέγγονής του η δημιουργός της ταινίας Βούλα Γερμανάκου-Καψίνη, πτυχιούχος του τμήματος Κινηματογράφου της  Σχολής Καλών Τεχνών του Αμβούργου, ακολουθεί το ταξίδι της ζωής του Γιάννη σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των έργων των ομογενών δημιουργών που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών θεσμοθέτησε το ειδικό βραβείο «Οδυσσέας» για το Καλύτερο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ απόδημου δημιουργού.

Στην ομιλία του, στη τελετή έναρξης του φεστιβάλ, στις 23 Αυγούστου ο κύριος Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Υφυπουργού κ. Κώστα Βλάση, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της θέσπισης αυτού του ειδικού βραβείου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «πάνω σε αυτό το διαμάντι της Μεσογείου εορτάζουμε τον ελληνικό πολιτισμό, έναν πολιτισμό που είναι οικουμενικός, απευθύνεται σε όλη την γη, συνταιριάζει μεταξύ τους προαιώνια και πάντα επίκαιρα στοιχεία, μιλάει τη γλώσσα όλων των λαών γιατί στοχεύει στις ψυχές μας όπως το κάνει άλλωστε και η ίδια ελληνική γλώσσα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» κατέστησε ξανά το Καστελλόριζο το σημείο όπου τα ντοκιμαντέρ συναντούν την ιστορία και τον πολιτισμό και από αυτό δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι απόδημοι δημιουργοί.

 cs04485

 cs04512

 cs04529