Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία | Πρεμιέρα Ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Μπενάκη - 01.12.2023

Με αθρόα προσέλευση κοινού και τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 η πρεμιέρα του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, που με αφορμή την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου της Βασιλικής Ράλλη ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας ολόκληρου του ελληνισμού της καθ’ημάς Ανατολής και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ ο Γιώργος Παπαχριστούδης, στο τραγούδι η Φωτεινή Δάρρα, ενώ την αφήγηση ο ανέλαβε Γιώργος Κέντρος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), που πλημμύρισε με περισσότερους από 500 καλεσμένους του ΙΔΙΣΜΕ, τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, κοινωφελών και πολιτιστικών Ιδρυμάτων, ΜΜΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, μεταξύ αυτών και από την Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου και την Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσης της Πάτρας.

Το ΙΔΙΣΜΕ οφείλει θερμές ευχαριστίες στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και ειδικά στον μαέστρο Γιώργο Αραβίδη, στον συνθέτη Γιώργο Παπαχριστούδη και στην μαγευτική Φωτεινή Δάρρα, που με τα μουσικά τους ταλέντα χάρισαν μια αίσθηση μυσταγωγίας στην βραδιά, ερμηνεύοντας την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ. Την εκδήλωση απογείωσε ο Γιώργος Κέντρος, απαγγέλοντας μοναδικά αποσπάσματα από το έργο Ιστορία ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα και μεταφέροντας όλους τους παρευρισκόμενους νοητά στα χαρακώματα των αμελέ ταμπουρού του 1922. Την εκδήλωση αποφώνησε η ιστορικός και σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ, Ειρήνη Σαρίογλου, θυμίζοντας στο κοινό το όραμα του ΙΔΙΣΜΕ, που δεν είναι άλλο από τον γνωστό στίχο του ποιητή Μ. Αναγνωστάκη: «Θυμάμαι, άρα υπάρχω".

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ.