Ντοκιμαντέρ

Αναπόσπαστο κομμάτι των εκδόσεων του ΙΔΙΣΜΕ αποτελεί η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ.Η ενδελεχής και συστηματική επιστημονική έρευνα σε συνδυασμό με την απαιτούμενη τεχνογνωσία, συμβάλλουν στην παραγωγή ντοκιμαντέρ αναγνωρισμένης αξίας με σημαντικές διακρίσεις.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ το Μάιο του απενεμήθη Εύφημος Μνεία από τον «ΑΓΩΝ» στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου.

Τον Φεβρουάριο του 2011 ολοκληρώθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Η Σιωπηλή Σχολή-Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης" και η παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε στην Πόλη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στις 28/2/2011 παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Α', ενώ η πανελλήνια πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011 (4/4/2011) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Μάρτιο του 2013 ολοκληρώθηκαν δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ίμβρος-Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης", σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου - Πάνου Αγγελόπουλου, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη πάνω σε ποίηση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου και τραγούδι από τον Γιώργο Νταλάρα και το Zülfü Livaneli. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση των δύο αυτών ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε την 11/3/2013 στο Κολλέγιο Αθηνών παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων.

Τον Οκτώβριο του 2015 ολοκληρώθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο", σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και Άγγελου Κοβότσου, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, τραγούδι Γιώργου Νταλάρα, αφήγηση Νένας Μεντή και Γιώργου Κέντρου. Η εικαστική επιμέλεια ήταν του Παύλου Χαμπίδη. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε την 15/11/2015 στο Πολεμικό Μουσείο με αθρόα προσέλευση των φίλων του ΙΔΙΣΜΕ.

Τον Ιανουάριο του 2019 ολοκληρώθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Η Ανατολή Έδυσε", σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού με ιστορική σύμβουλο την Ειρήνη Σαρίογλου, σε μουσική Γιάννη Βοργία και αφήγηση Γιώργου Κέντρου.  Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε την 2/5/2019 στο Πολεμικό Μουσείο με προσέλευση παραπάνω από 1,400 φίλων του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. Το Νοέμβιο του 2019, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

 

 

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου

Μουσική: Γιώργος Παπαχριστούδης

Τραγούδι Τίτλων: Φωτεινή Δάρρα

Έρευνα: Κώστας Καουνάς, Έλλη Πολίτη

Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος, Ειρήνη Σαρίογλου

 

Τα Βουρλά ή ο Βουρλάς, Ούρλα στα τουρκικά, ήταν, μετά από τη Σμύρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των μικρασιατικών παραλίων, χτισμένη κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη των Κλαζομενών, ανατολικά της Ερυθραίας, της οποίας ήταν και πρωτεύουσα. Τα Βουρλά υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα οικονομικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο μιας εύπορης περιοχής με έντονη εμπορική και βιοτεχνική δράση και πλούσια πνευματική ζωή. Ο Σμυρνιός νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, στη μνήμη του μόνο τα Βουρλά έμειναν ανεξίτηλα να εκφράζουν την έννοια «της γλυκιάς πατρίδας…». Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την ιστορία των Βουρλών μέσα από ποικίλες μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

 

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου

Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος 

Μουσική: Γιώργος Παπαχριστούδης

 

 

Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2019) και συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού

Μουσική: Γιάννης Βοργίας

Ιστορικός Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου

Ιστορικό ντοκιμαντέρ με θέμα το ακριτικό Καστελλόριζο. Συμπεριλαμβάνεται και το soundtrack του ντοκιμαντέρ.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου, Άγγελος Κοβότσος
Μουσική: Αντρέας Κατσιγιάννης
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας

ΙΜΒΡΟΣ-ΤΕΝΕΔΟΣ

ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ

Μουσική ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Τραγούδι ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ-ZÜLFÜ LİVANELİ

«ΙΜΒΡΟΣ-ΤΕΝΕΔΟΣ: ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ» - Ιστορικά ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία:  Ειρήνη Σαρίογλου - Πάνος Αγγελόπουλος

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

'Ενα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην ιστορία της  Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών απο την αποφοίτηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Α' απο την εν λόγω Σχολή.

Το Νοέμβριο του 1942 η Τουρκία επιβάλλει έναν κεφαλικό φόρο (Βαρλίκι) σε βάρος του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της και όσοι δεν κατάφεραν να τον πληρώσουν οδηγήθηκαν στα εργατικά τάγματα στην ενδοχώρα της Τουρκίας (Ερζουρούμ). Το ντοκιμαντέρ αυτό περιγράφει την εμπειρία του Ρωμιού Κ. Κιουρκτσόγλου στα εργατικά τάγματα μέσα από το ημερολόγιό του.

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη

Μουσική: Ελένη Καραϊνδρου

Τα Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ βασισμένο στο Χρονικό των Δέκα Ημερών της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη όπου περιγράφει την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της Ηλία Βενέζη από τα τάγματα θανάτου το 1922.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

 

ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ πωλητήριο
Κατάλογος
εκδόσεων